1,4 trilyon avroluk çıkmaz: AB bankaların sorunlu kredilerini azaltmaya çalışıyor

1,4 trilyon avroluk çıkmaz: AB bankaların sorunlu kredilerini azaltmaya çalışıyor

Avrupa Birliği AB, bankaların koronavirüs (Covid-19) nedeniyle artan sorunlu kredilerini azaltmalarını sağlayacak bir plan hazırladı.

AB Komisyonu, sorunlu kredilere yönelik stratejiler içeren eylem planını yayımladı. Buna göre, sorunlu varlıklara yönelik ikincil piyasalar genişletilecek. İkincil piyasalarda, bankaların sorunlu kredileri bilançolarından çıkarmaları sağlanacak.

AB piyasalarına şeffaflığı arttırmak üzere sorunlu kredilere yönelik bir elektronik veri merkezi kurulacak. Bu merkezde, kredi alıcıları, borç verenler, kredi hizmeti sunanlar, varlık yönetim şirketleri ve özel batık kredi platformları arasında verilerin daha iyi biçimde paylaşılması sağlanacak.

AB’nin iflas ve borç tahsilat mevzuatında reform yapılacak. AB genelinde farklı biçimlerde uygulanan iflasların birbirine uyumlu hale dönüştürülmesine yardımcı olunacak.

AB, ulusal varlık yönetimi şirketlerinin kurulmasını ve bunların işbirliğini destekleyecek. Vatandaşlar ve işletmelerin Covid-19 krizi boyunca ihtiyaç duyacakları finansmana erişim sağlanacak.

Salgının ekonomik etkileri nedeniyle AB ülkelerindeki bankaların sorunlu kredileri artmaya başlamıştı. Avrupa Merkez Bankası (ECB),  Avrupa’da yaklaşık 1,4 trilyon avroluk sorunlu kredi olduğunu açıklamıştı.

+49 - BRÜKSEL

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT