1 Mayıs'ta Fransa'da emeklilik reformuna karşı tüm ülkede gösteriler başladı

1 Mayıs'ta Fransa'da emeklilik reformuna karşı tüm ülkede gösteriler başladı

Fransa'da büyük sendikaların çağrısıyla, reform karşıtı kitlesel eylemler 13. kez Paris başta olmak üzere Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes gibi birçok kentte başladı.

Gösterilerde 1 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor ve güvenliği sağlamak için toplamda 12 bin polis görev yapacak, bunların 5 bini Paris'te olacak.

Paris'te toplu taşımadan sorumlu kurum RATP, gösteriler nedeniyle birçok tren ve metro istasyonunu kapattı ve hava yolu ulaşımında yüzde 25-33 arasında aksama bekleniyor.

Fransız İdare Mahkemesi, polislerin gösterilerde dron kullanmasına yönelik yapılan itirazı reddetti ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, emniyet müdürlerine polisin istihbarat toplamak için dron kullanması talimatını verdi.

Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, Fransız radyosu RTL'ye yaptığı açıklamada, gösterilere 2 bin kadar aşırı solcu militanın katılacağını belirterek, bu kişilerin polisin sert müdahalesiyle karşılaşacaklarını söyledi.

CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, hükümete, gösterilerde polisi kışkırtmama çağrısı yaparken, önceki gösterilerde aşırı sağcıların ve sivil giyimli polislerin göstericilere karışarak provokatif eylemlerde bulunduğu iddia edilmişti.

Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, CGT temsilcilerine hükümetle görüşmelere başlaması için davetiye göndereceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT