Yarım milyon Afgan Pakistan'dan sınır dışı edildi

Yarım milyon Afgan Pakistan'dan sınır dışı edildi

Ekim ayının başında Pakistan hükümeti ikamet statüsü olmayan mültecileri sınır dışı edeceğini açıkladı. Pek çok kişi şimdiden Afganistan'a gönderildi.

Kayıtsız mültecilerin Pakistan'dan toplu olarak sınır dışı edileceğinin açıklanmasından bu yana yaklaşık yarım milyon Afgan komşu ülkeyi terk etti. BM acil yardım kuruluşu OCHA'ya göre, çoğunluk Ekim ve Kasım aylarında Afganistan'a geri gönderildi.

OCHA'ya göre geri dönenlerin yüzde 60'ından fazlası 18 yaşın altında. Örgütün rakamları ayrıca Afganistan'a sınır geçişlerinin yeniden keskin bir şekilde düştüğünü gösteriyor.

Ekim ayının başında Pakistan hükümeti ikamet statüsü olmayan mültecileri sınır dışı edeceğini duyurdu ve ülkeyi gönüllü olarak terk etmeleri için 1 Kasım'a kadar süre tanıdı. Söz konusu tedbir öncelikle Pakistan'daki düzensiz göçmenlerin en büyük bölümünü oluşturan Taliban yönetimindeki komşu ülkeden gelen Afganları hedef alıyor. Hükümet rakamlarına göre, duyurunun yapıldığı tarihte ülkede yaklaşık 4.4 milyon Afgan mülteci yaşıyordu ve bunların 1.7 milyonu geçerli belgeye sahip değildi.

Yardım örgütleri Afganistan'daki insani kriz nedeniyle geri dönenlerin zor koşullara maruz kalacağı uyarısında bulunmuş ve geri dönen ailelere daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT