Yabancı vasıflı işçiler Almanya'ya yılda 16 milyar Euro kazandırıyor

Yabancı vasıflı işçiler Almanya'ya yılda 16 milyar Euro kazandırıyor

Alman Ekonomi Enstitüsü, teknik mesleklerde yurtdışından gelen çalışanların payının önemli ölçüde arttığını bildirdi.

Almanya'da teknik ve bilimsel mesleklerde çalışan yabancı kalifiye elemanların sayısı 2012 ile 2022 yılları arasında yüzde 190 oranında arttı. Bu durum, işverenlere yakın olan Alman Ekonomi Enstitüsü (IW Köln) tarafından tespit edildi. Bu artış özellikle matematik, bilgi teknolojileri, doğa bilimleri ve teknoloji alanlarının kısaltması olan MINT meslekleri için geçerli. Almanya'da bu sektörlerde 202.000 yabancı uyruklu kişi çalışmakta ki bu da yüzde 12,7'lik bir paya tekabül etmekte. 2012 yılında yabancıların akademik MINT mesleklerindeki tüm çalışanlar içindeki payı hala yüzde 6,5 idi.

Genel olarak, Almanya'da akademik MINT mesleklerinde önemli bir istihdam artışı oldu - 2012'de bir milyonun biraz altında olan istihdam, son dönemde neredeyse 1,6 milyona ulaştı. Araştırmaya göre, sadece 2012'den bu yana işe alınan ilave yabancı profesyoneller dikkate alındığında, bu kişilerin tek başına yarattığı katma değer yılda 16 milyar Euro'ya ulaşmaktadır.

Araştırmaya göre, yabancı MINT uzmanlarının çoğu AB dışındaki üçüncü ülkeler olarak adlandırılan ülkelerden gelmektedir. Özellikle Hindistan çok sayıda vasıflı çalışanı bünyesine katmayı başardı: 2012 yılında 3.750 Hintli Almanya'da akademik MINT mesleklerinde çalışıyordu; 2022 yılına gelindiğinde bu rakam yüzde 635'lik bir artışla neredeyse 28.000'e yükseldi.

Orta ve Güney Amerika uyruklu MINT uzmanlarının istihdamındaki artış da nispeten büyük oldu: IW Köln 2012'de Orta Amerika pasaportuna sahip 2300'den biraz az MINT çalışanı sayarken, 2022'de bu sayı neredeyse 10.000'e ulaştı.

IW Köln'deki araştırmacılar bu durumu AB'nin "Mavi Kart" uygulamasının bir başarısı olarak da görüyor. Bu uygulama 2012'den bu yana AB üyesi olmayan ülkelerden akademisyenlerin Almanya'ya gelip çalışmasını kolaylaştırdı.

Akademik MINT meslekleri içinde sadece mühendislere bakarsak, büyük bölgesel farklılıklar olduğunu görürüz. 2022 sonunda mühendislik mesleklerinde yabancıların oranı Berlin'de yüzde 19 iken, Mecklenburg-Vorpommern'de sadece yüzde 4'ün biraz altındaydı. Brandenburg (yüzde 7,4), Thüringen (yüzde 6,4) ve Saksonya (yüzde 5,3) gibi Doğu Almanya eyaletleri, Schleswig-Holstein (yüzde 5,1) gibi Batı Almanya eyaletlerini geride bıraktı. Araştırmacılar, Thüringen'deki Ilm bölgesini, Brandenburg'daki Frankfurt an der Oder'i ve Berlin'i "Doğu'daki işaretler" olarak adlandırıyor. Buralarda özellikle çok sayıda yabancı vatandaşlığa sahip mühendis çalışıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT