Uzmanlardan “zombi geyik hastalığı” uyarısı: İnsanlara yayılabilir

Uzmanlardan “zombi geyik hastalığı” uyarısı: İnsanlara yayılabilir

Bilim insanları, geçtiğimiz yıl ABD'de yüzlerce hayvana hastalık bulaştıran "zombi geyik hastalığının" insanlara yayılabileceği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz yıl hayvanlarda kronik zayıflama hastalığı olarak geçen zombi geyik hastalığı (CWD), ABD'deki 800 geyikte tespit edildi.

Uzmanlar hastalığın "yavaş ilerleyen bir felaket" olduğu konusunda uyardı ve hükümetleri hastalığın insanlara yayılma olasılığına karşı hazırlıklı olmaya çağırdı.

CWD araştırmacısı Dr. Cory Anderson, The Guardian'a şunları söyledi: "Britanya'daki deli dana hastalığı salgını, işlerin bir gecede nasıl çılgına dönebileceğinin bir örneğini verdi. Şimdi yine benzer bir durumun meydana gelme potansiyelinden bahsediyoruz. İnsanların hazırlıklı olması önemli."

İngiltere'de 1980 ve 1990'larda sığırların enfekte et ve kemik tozuyla beslenmesi nedeniyle yayılan deli dana hastalığının ardından 4,4 milyon büyükbaş hayvan kesilmişti.

Sığırlar için genellikle ölümcül olan hastalık, merkezi sinir sistemini enfekte ederek hayvanlarda agresif belirtiler ve koordinasyon eksikliğine yol açıyor. 1995'ten bu yana 178 insan ölümü, insan varyantıyla ilişkilendirildi.

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Huzursuzluk ve İstirahatsızlık: Hastalığın erken evrelerinde, etkilenen hayvanlar genellikle huzursuz ve istirahatsız bir davranış sergiler.

Koordinasyon Problemleri: Zombi geyik hastalığı ilerledikçe, hayvanlarda koordinasyon kaybı, titreme ve dengesizlik görülebilir.

Aşırı Tükürük ve Yutma Zorluğu: Ağızda aşırı tükürük üretimi ve yutma zorluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Zayıflık ve Kas Atrofisi: Hayvanlar zamanla zayıflayabilir ve kas atrofisi gelişebilir.

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜ?

Zombi geyik hastalığı genellikle ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyici doğası ve henüz etkili bir tedavi yöntemi olmaması, hayvanların genellikle ölüme sürüklenmesine neden olur.

HABERE YORUM KAT