Uzmanlar açıkladı, D vitamini depresyon ihtimalini azaltıyor

Uzmanlar açıkladı, D vitamini depresyon ihtimalini azaltıyor

Kanseri tedavi ettiği, uzun yaşam süresini uzattığı ve koronavirüse karşı koruduğu söyleniyor. D vitamininin yeni faydaları çıkmaya devam ediyor.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, D vitamininin bunama, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve felç gibi çeşitli beyin ve sinir hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir. D vitamini ayrıca yaşlılarda düşme riskini de önemli ölçüde azaltabilir.


DEPRESYON İHTİMALİNİ AZALTIYOR


D Vitamini, özellikle ışık eksikliğinden kaynaklanan kış depresyonu olarak adlandırılan durumda ruh hali üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabiliyor. Çalışmalar ayrıca şiddetli depresyon ile belirgin D vitamini eksikliği arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.


KANSER ORANLARINI ETKİLİYOR


Güneş ışığının az olduğu bölgelerde kanser oranlarının ekvatora yakın bölgelere göre daha yüksek olduğu bir gerçek. Bunun nedeni, ışık eksikliğinin diğer şeylerin yanı sıra D vitamini eksikliğine yol açması.


Araştırmalar bu konuyu daha ayrıntılı olarak incelemiş ve D vitamininin kanser hücrelerinin bölünme hızını azaltabileceğine dair kanıtlar bulmuştur. Bu muhtemelen bağırsak kanseri, akciğer kanseri ve meme kanseri için geçerli.


KAN DAMARLARINI HIZLANDIRIYOR


D vitamini plakların oluşmasını ve kan damarlarında hızlı bir şekilde birikmesini önleyebilir. Hayati önem taşıyan bu madde böylece kalp krizi ve felçler için en önemli risk faktörü olan damar sertliğine karşı koruma sağlayacaktır.


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR


D vitamini olmadan bazı bağışıklık hücreleri hiç çalışamaz. Bunlar örneğin lenfosit grubuna ait olan T hücreleridir. D vitaminini romatoid artrit ve hatta multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklar için çok önemli bir vitamin.


KEMİK OLUŞUMU İÇİN HAYATİ


D vitamini kemiklerin yeterince mineralize olmasını sağlamak için önemlidir. Her şeyden önce, kemik yapıcı hücreler olano1steoblastların işlevini düzenler. Bu nedenle vitamin, sağlıklı kemikler için kalsiyum kadar gereklidir


D Vitamini kas gelişimini de destekler ve bir araştırmanın da gösterdiği gibi yaşa bağlı kas kaybına karşı bir dereceye kadar korur.


NE KADAR D VİTMİNİNE İHTİYAÇ VAR


Robert Koch Enstitüsü'ne göre, bir yaşın üzerindeki çocuklar, ergenler ve yetişkinler için tahmini günlük D vitamini ihtiyacı günde 20 mikrogramdır.


Vücut yeterli güneş ışığı alırsa D vitaminini deride kendisi üretebilir. Gökyüzü kapalı olsa bile her gün dışarıda on dakika bunun için yeterlidir.


Bu şekilde D vitamini ihtiyacının yüzde 80 ila 90'ı karşılanmış olur. Bu da günde 20 mikrogramdır. Vücut fazla D vitaminini karaciğer ve yağ dokusunda depolar. Normalde ışığın az olduğu mevsimlerde bu rezervlerden yararlanabilir.


Vücut, D vitamini ihtiyacının geri kalan yüzde 10 ila 20'sini gıdalardan elde eder. Ringa ve somon gibi yağlı balıklar, karaciğer, mantar ve yumurta sarısı gibi bu hayati madde açısından zengindir. Ancak, önemli miktarda D vitamini elde etmek için bunlardan çok büyük miktarlarda tüketilmesi gerekir ki bu pratikte neredeyse imkansızdır. Bu nedenle gıda takviyeleri de kullanabilirsiniz
ARTI49

HABERE YORUM KAT