Ünlü şairin ölümü üzerindeki sis perdesi kalkıyor: Neruda öldürülmüş olabilir

Ünlü şairin ölümü üzerindeki sis perdesi kalkıyor: Neruda öldürülmüş olabilir

Şili'nin ünlü komünist şairi ve Nobel Ödülü sahibi Pablo Neruda'nın 1973'teki askeri darbeden kısa bir süre sonra esrarengiz şekilde ölümünün ardındaki sır perdesi, yeğeninin iddialarıyla yeniden gündeme geldi.

Şili, Santiago'daki bir temyiz mahkemesi yarım yüzyıl sonra şair Pablo Neruda'nın ölümüyle ilgili olarak bir dizi soruşturma emri verdi.

Emirler arasında Neruda'nın ölüm belgesinin kaligrafik analizi, yabancı cisimlerden alınan test sonuçlarının meta-analizi ve potansiyel zehir “Clostridium botulinum” toksinine dair uzman görüşü bulunuyor.

Neruda'nın yeğeni Rodolfo Reyes, uluslararası adli tıp uzmanlarının, şairin cesedinde ölümcül Clostridium botulinum toksinine rastladıklarını ve bu bulgunun şairin zehirlenerek öldürüldüğüne işaret ettiğini açıkladı.

Resmi ölüm belgesinde prostat kanserine bağlı komplikasyonlar gösterilse bile Neruda'nın ölümüne dair şüpheler yıllardır devam ediyor.

ÇOK GEÇ KALINDI

1973'te General Augusto Pinochet liderliğindeki askeri darbenin ardından, Neruda sürgünde Pinochet diktatörlüğüne karşı etkili bir muhalif ses olabilecekken hayatını kaybetti. Şili hükümeti daha önce de "üçüncü bir tarafın" Neruda'nın ölümünde rol oynamış olabileceğini belirtmişti.

Mahkeme, geçtiğimiz Aralık ayında Reyes'in atıfta bulunduğu adli tıp bulgularını "çok geç" bulmuştu ancak temyiz mahkemesinin son kararıyla bu değerlendirme geçersiz kılındı ve soruşturma yeniden açıldı. Şili ve dünya kamuoyu, şairin son saatlerine dair gerçeğin ortaya çıkmasını bekliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT