Türkiye’deki köy muhtarını Almanya’daki seçmen belirleyecek

Türkiye’deki köy muhtarını Almanya’daki seçmen belirleyecek

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde, Almanya’dan Batman’ın 10 haneli Yolveren köyüne gelecek olan gurbetçiler muhtarlık seçimin belirleyecek. 37 seçmenin 20’si, Almanya’da yaşıyor.

Genel seçimlerde Almanya’da oy kullanabilen gurbetçiler, yerel seçimde ise oy kullanamıyor.

Ancak, 31 Mart yerel seçimlerinde Batman’ın bir köyünde muhtarlık seçiminin kaderini Almanya’daki Türkler belirleyecek.

Batman merkeze bağlı Ezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde 35 yıl süreyle rakipsiz olarak muhtarlık yapan Mehmet Alcu, geçen yıl hayatını kaybetti. Yerine atamayla bir memur muhtar olarak görev yapmaya başladı. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Cengiz Kıy ve Hasan Giy’in muhtar adayı olduğu 10 haneli köyde, oy kullanma hakkı olan 37 kişi bulunuyor. Ancak, bu 37 kişiden 20’si Almanya’da yaşıyor. Seçilecek olan muhtarı seçim zamanları veya yaz tatillerinde köye gelen seçmenlerin oyları belirleyecek. Gelecek hafta Almanya’daki seçmenlerin köye gelmeye başlayacağını belirten muhtar adayı Cengiz Kıy, şunları söyledi.

‘KÖYÜN SORUNLARI VAR’

“Şimdi önümüzde yerel seçim var. Köyümüzde oy kullanma hakkı olan ancak Avrupa’da yaşayan seçmenlerimiz bulunuyor. Seçmenlerin büyük bölümü Almanya’da oturuyor. Gözümüz, Avrupa’daki seçmenlerde. Muhtar adaylarının müracaatları son günde de olabiliyor. Köyümüzde şu anda 6-7 aile yaşıyor. Biz de önümüzdeki pazar yapılacak seçimde oy kullanma hakkı olanların sandık başına gelmelerini bekliyoruz. Köyümüzde biriken bazı sorunlar var. Bu sorunların çözümü için artık yeni muhtar kolları sıvayacak. Kim muhtar olursa olsun tek isteğimiz var; o da seçilenin geçmişten günümüze gelen birikmiş sorunları çözmesidir. Batman’a yakın mesafede bir yerleşim birimiyiz. Köy uzun süre önce boşalmıştı, Avrupa’dan dönüşlerle birlikte canlandı.”

HABERE YORUM KAT