Türkiye’de yıllar önce kaldırılmıştı: Almanya'da o ders için tartışma başladı

Türkiye’de yıllar önce kaldırılmıştı: Almanya'da o ders için tartışma başladı

Almanya Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger, okullarda sivil savunma uygulamaları yapılmasını istedi. Muhalefetten eleştiri geldi. Türkiye’de ise o ders yıllar önce kaldırılmıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle ülkeyi ve ordusunu olası bir savaşa hazırlamaya çalışan Almanya'da, öğrencilerin de savaş ve krizlere hazırlanması tartışması başladı. Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger, öğrencilerin savaş, kriz ve doğal felaketlere hazırlanmasını istedi, okullarda bir tür milli güvenlik dersi önerdi. Funke Medya Grubu'na konuşan Watzinger, ordu mensuplarının okullarda öğrencilerle sivil savunma uygulamaları yapmasını istedi.

Öneriye en sert tepki ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik'ten (CDU) geldi. Federal Hükümet'in büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) farklı tepkiler yükselirken, öğretmenler sendikası ile veliler birliği öneriye karşı çıktı. Öğretmenler Birliği ise destek verdi.

CDU Federal Başkan Yardımcısı ve Schleswig Holstein Eyaleti Eğitim Bakanı Karin Prien, okullarda sivil savunma uygulaması önerisine karşı çıktı. Prien, “Halka, özellikle de çocuklara ve gençlere korku salmanın bir gereği yok. Ülkenin güvenliğini sağlamak federal hükümetin görevi” diye konuştu. CDU'lu Saksonya Kültür Bakanı Christian Piwarz da okullarda sivil savunma uygulamalarına ihtiyaç olmadığını söyledi. Bakan, “Çağımızın çatışmalarını ve krizlerini okullara taşımayalım” görüşünü ifade etti.

Bild gazetesine konuşan CDU'nun eğitim politikaları sözcüsü Thomas Jarzombeck de “Her dört çocuktan biri doğru dürüst okuma yazma bilmiyor. Çocukları savaşa hazırlamak yerine derslerinde başarılı olmalarını sağlayalım” diyerek öneriye karşı çıktı.

Duvar’dan Yunus Ülger’in haberine göre, Rheinland Pfalz Eyaleti'nin SPD'li Eğitim Bakanı Stefanie Hubig de sivil savunma dersi önerisine karşı çıktı, bu öneriye bir anlam veremediğini söyledi. Bakan, 2007 yılından beri eyalette okullarda kriz durumlarında neler yapılacağının konu edildiğini, kriz takımları kurulduğunu, bu ekiplerin uygulamalar yaptığını bildirdi.

Türkiye'de ise Milli Güvenlik dersi, 'Çözüm Süreci' döneminde 2012 yılında kaldırılmıştı.

HABERE YORUM KAT