Trump Hitler'e özendi

Trump Hitler'e özendi

Donald Trump, Gaziler Günü'nde yaptığı konuşmada Nazi söylemi kullandığı için eleştirilerin hedefine oturdu.

Gelecek yıl ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanan ülkenin eski başkanlarından Donald Trump'ın New Hampshire eyaletinde yaptığı konuşma büyük bir tepkiyle karşılandı.

Trump, Nazi lideri Adolf Hitler ve dönemin diğer faşist siyasetçilerine benzemekle hatta onları taklit etmekle suçlanıyor.

Trump, yaptığı konuşmada şu sözleri sarf etti:

"Ülkemizde haşarat gibi yaşayan, yalan söyleyen, çalan ve hile yapan komünistlerin, Marksistlerin, faşistlerin ve radikal solcu alçakların kökünü kazıyacağımıza söz veriyoruz. Dışarıdan gelen tehdit, içeriden gelen tehditten çok daha az uğursuz, tehlikeli ve vahimdir."

TRUMP SİYASİ RAKİPLERİNE "HAŞARAT" DİYOR

Trump'ın siyasi rakiplerini tanımlamak için "haşarat" kelimesini kullanması ABD'de geniş çaplı eleştirilere neden oldu. Trump'ın sözleri Adolf Hitler ya da İtalyan faşist Benito Mussolini'nin söylemleriyle benzetildi.

TRUMP VE HİTLER "İÇ TEHDİT" KORKUSUNDA BİRLEŞTİ

Öte yandan Hitler'in 23 Mart 1933'te Reichstag'da yaptığı konuşmada, Alman İmparatorluğu'nun istikrarını korumak için öncelikle "iç düşmanların" ortadan kaldırılması gerektiğini söylemesi ile Trump'ın "iç tehdit" sözleri benzetildi.

Bununla birlikte geçtiğimiz Perşembe günü Trump Florida'da yaptığı bir konuşmada "Tek Halk, Tek Aile, Tek Şanlı Ulus" tan söz etti. 1930'larda Hitler ve Nasyonal Sosyalistler de ulusal birliği ve ulusal toplumu teşvik etmek için "Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider" sloganını kullanmışlardı.

HABERE YORUM KAT