Saçlar ne sıklıkla yıkanmalı... İşte izlenmesi gereken adımlar

Saçlar ne sıklıkla yıkanmalı... İşte izlenmesi gereken adımlar

Güzel ve sağlıklı saçların bakıma ihtiyacı vardır. Ancak saçınızı çok sık yıkarsanız, ona ve saç derinize zarar verme olasılığınız artar.

İster her sabah, ister spordan sonra ya da haftada sadece birkaç kez olsun, konu saç yıkamaya geldiğinde görüşler büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Bazı insanlar için saçlarını yıkamak günlük rutinlerinin bir parçası, ancak bu gerekli değil. Ne kadar sık yıkamanın saç derisini ve saçı etkilediğini biliyor musunuz?

Birçok insan için saçlarını yıkamak ve her gün duş almak, temiz ve rahat hissetmenin bir parçasıdır. Ancak saçınızı gerçekten ne sıklıkta yıkamanız gerektiği çeşitli faktörlere bağlı. Bunun nedeni, cilt tipine bağlı olarak yıkamanın daha iyi veya daha kötü tolere edilmesi. "Prensip olarak, her üç günde bir saç yıkamayı planlamak yeterlidir. Dermatolog Dr. Stefanie Derendorf ise "Bazı insanların kafa derisi çabuk yağlanır ya da sivilcelenir, bu durumda haftada iki kez saç yıkamak yeterli olmaz" dedi.

"ÇOK SICAK SU ZARARLI"

Temel olarak, saçınızı haftada iki kez yıkamak yeterlidir. Yağlı cilde ve dolayısıyla yağlı saçlara sahip kişiler saçlarını daha sık yıkayabilir, ancak Ökotest uzmanlarına göre, yıkamalar arasında iki günden az olmamalıdır. Kozmetik kalıntılar saç derisini tahriş edebileceğinden, şampuanı iyice durulamak da önemli. Kireç içeriğine ve suyun sıcaklığıa dikkat etmek de kritik. Çünkü çok kireçli ve sıcak su da saçı ve kafa derisini kurutur. Profesyonel kuaför Dennis Creuzberg, "Çok sıcak su, kütikülü açtığı için saça zarar verir. Ancak, yıkamanın sonunda soğuk suyla tekrar durulayarak bunu önleyebilirsiniz. Bu, kütikülü tekrar kapatır" diye belirtti.

Creuzberg, "Özellikle kuru cilt tipleri için, sık sık saç yıkamak saç derisinin doğal nem dengesini bozabilir. Her gün şampuan kullanıyorsanız, saçınıza ve saç derinize zarar veriyor olabilirsiniz. Hafif bir şampuan koruyucu bir etkiye sahip olsa da, günlük yıkama saç derisini daha çabuk kurutur. Ancak istisnalar da vardır: Her gün saç jölesi veya spreyi kullanıyorsanız, akşamları saçınızdaki şekillendirici ürünleri yıkamalısınız. Aksi takdirde saç kökleri birbirine yapışabilir" dedi.

HANGİ ADIMLAR İZLENMELİ

Yaşam tarzı, şekillendirme, bireysel alışkanlıklar ve cilt tipinin yanı sıra saç yapısı da yıkama sırasında önemli bir rol oynar. Saç tipine bağlı olarak birkaç adım izlenmelidir:

  • Çabuk yağlanan saçlar: Yağlı saçlar daha sık yıkanabilir. Kuru şampuan yağı bağlamaya ve tel tel saçları gizlemeye yardımcı olabilir.
  • Kuru saçlar: Kırılgan saçlarda kırık uçlar hızla fark edilir hale gelir. Sürekli saç yıkamak saç derisini doğal yağlarından arındırabilir. Saç kremleri saç uçlarını beslemeye ve nemi saç uçlarında tutmaya yardımcı olur.
  • İnce telli saçlar: Çok sık yıkama özellikle ince telli saçlara zarar verir. Saç yapısı çok ince olduğu için hızlı bir şekilde yağlı görünür. Bu nedenle ince telli saçlar gün aşırı yıkanmalıdır.
  • Kıvırcık saçlar: Kıvırcık saçlar da çabuk kurur. Çoğu kıvırcık saç için hafif şampuanlar ve haftada bir veya iki kez saç yıkamak yeterlidir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT