Romanya ve Bulgaristan Schengen bölgesine katıldı

Romanya ve Bulgaristan Schengen bölgesine katıldı

Romanya ve Bulgaristan, Paskalya Pazarı itibarıyla Schengen Bölgesi’ne katıldı. Artık havaalanları ve limanlarda iç hava ve deniz sınırlarında kişisel kontroller yapılmayacak.

2011 yılından bu yana Schengen’e katılmayı bekleyen Romanya ve Bulgaristan, 2007’de AB’ye katılmıştı. Ancak yargı ve hukukun üstünlüğü, yaygın yolsuzluk ve organize suçlar nedeniyle, geçtiğimiz yılın Eylül ayına kadar AB Komisyonu tarafından özel gözetim altında tutuluyordu.

AVUSTURYA KARARA ŞÜPHELİ BAKIYOR

Avusturya, iki ülkenin Schengen bölgesine katılımı konusunda son ana kadar endişelerini dile getirdi. Bulgaristan, özellikle dış sınırlarını yeterince korumadığı gerekçesiyle eleştirildi. Türkiye ile olan 259 kilometrelik sınır, çivili tel örgüler ve termal kameralarla donatılmış olmasına rağmen göçmenler sıklıkla kaçakçıların yardımıyla düzensiz geçişler gerçekleştiğinden şikayet ediliyordu.

AB’nin sınır koruma ajansı Frontex, Bulgaristan ve Romanya’ya dış sınırların korunmasında destek vermekte ve bu desteği sürdürecektir. Şubat ayında Türkiye ve Sırbistan sınırlarındaki personel sayısının artırılacağı duyuruldu.

TARİHİ BİR AN OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bulgaristan’da geçici hükümet, Schengen katılımını bir “tarihi an” olarak nitelendirdi. Nikolay Denkov ve Maria Gabriel gibi yetkililer, bu adımın ülkenin AB’ye kabulünden bu yana elde edilen en büyük başarı olduğunu belirtti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT