Pakistan daha fazla mülteciyi kabul etmiyor

Pakistan daha fazla mülteciyi kabul etmiyor

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Afganistan'dan gelen mültecileri kabul etmek için Pakistan ile birlikte çalışmak istiyor. Pakistan'ın Almanya büyükelçisi bu talebi daha önce reddetmişti.

Afganistan'dan uluslararası tahliyelerin sona ermesinden sonra, Pakistan'ın Almanya büyükelçisi daha fazla Afgan mülteci kabul etmeyi reddetti. Mohammad Faysal’ın verdiği demeçte, "Pakistan Afganistan'dan daha fazla mülteci kabul etmiyor" dedi.

Faysal’ın açıklamalarına göre, 220 milyonluk bir ülke olan Pakistan, şimdiden üç ila dört milyon arası Afgan'ı kabul etti. Büyükelçi, “Artık daha zengin ve daha büyük ülkeler Afganistan’dan mültecileri almalı” diye devam etti. Bu ülkelerin isimlerini vermek istemedi. Mülteci sorununun çözümü, Afganistan'da 20 yıl boyunca söz sahibi olan devletlerde yatıyor. Bir çözüm bulmak için Taliban ile görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Maas’ın  İslamabad ziyareti

Faysal'ın reddi üzerine Federal Dışişleri Bakanı Maas bugün İslamabad'a gidiyor ve Afganistan'daki durum hakkında konuşmak istiyor. Maas, Pakistan'ı ziyaret etmeden önce Pazartesi günü Özbekistan ve Tacikistan ülkeleriyle temasta bulundu. Afganistan'ın üç komşu ülkesi, militan İslamcı Taliban'dan kara yoluyla kaçmak isteyenler için sığınacak ilk limanlar arasında yer alıyor. Almanya ve diğer NATO ülkeleri için çalışan on binlerce Afgan henüz ülkeyi terk edemedi ve Taliban’dan korkuyorlar. Almanya, 40.000'den fazla yerel işçiyi ve korunmaya ihtiyacı olanları kabul etti.

Muhalefetten gelen eleştiri

Muhalefetten Maas'ın eylemlerine yönelik eleştiriler geldi. Alexander Graf Lambsdorff (FDP) Almanya yayın ağına yaptığı açıklamada, bugün yapılan görüşmelerin çok daha önce yapılması gerektiğini vurguladı. "Taliban artık Alman vatandaşlarına ve yerel personel hakkında karar verme yetkisine sahip." Yeşil politikacı Jürgen Trittin de Pakistan’a ziyaretle ilgili şüphelerini dile getirdi. Trittin, RND'ye "Bu gezi ile Heiko Maas bir şeyler yaptığı izlenimini vermek istiyor" dedi. “Ancak tahliye ve vize verilmesi aşamasında yapılan ihmaller artık telafi edilemez” dedi. Alman hükümeti, davranışlarıyla kendisini şantaja karşı savunmasız bıraktığını belirtti.

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT