Ödeme kartı polemiği: Trafik Işığı koalisyonu sığınmacı politikasında çıkmaza girdi

Ödeme kartı polemiği: Trafik Işığı koalisyonu sığınmacı politikasında çıkmaza girdi

Almanya'da sığınmacılar için ödeme kartı uygulaması üzerinde tartışmalar alevleniyor. Koalisyon içinde, kartın uygulanması için federal yasal değişiklik gerekip gerekmediği konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Sığınmacılar için planlanan ödeme kartı trafik ışıkları koalisyonunda tartışmalara neden oluyor. FDP ve SPD meclis gruplarının temsilcilerinin yanı sıra Bakan Başkanları Konferansı (MPK),Hessen Eyaleti Bakan Başkanı Boris Rhein (CDU) hafta sonunda lehte konuştu. Federal Meclis'teki Yeşiller ise mevcut yasal seçeneklerin yeterli olduğuna inanıyor. FDP meclis grup başkan vekili Wolfgang Kubicki koalisyonu bozmakla tehdit etti. Kubicki Bild gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi, "Eğer Yeşiller Sığınmacılara Yardım Yasası'ndaki bu minimal müdahaleyi torpilleyecek olurlarsa, bu koalisyonun devamını tehlikeye atar."

Ocak ayı sonunda 16 eyaletten 14'ü sığınmacılara yönelik bir ödeme kartının uygulamaya konulması için yaza kadar tamamlanması gereken ortak bir tahsis prosedürü üzerinde anlaştı. Kartın amaçlarından biri, mültecilerin kaçakçılara ya da yurtdışındaki ailelerine veya arkadaşlarına para transfer etmelerini önlemek.

FDP'nin parlamento başkan yardımcısı Konstantin Kuhle, federal hükümetin ödeme kartlarının kullanımı için yasal zemini genişletmesi gerektiğini söyledi. Kuhle, Alman Basın Ajansı ve Tagesspiegel'e verdiği demeçte "Bu, ödeme kartlarının daha fazla yerde kullanılabilmesini sağlayacak ve böylece ülke çapında yaygınlaşmasını kolaylaştıracaktır" dedi. SPD'nin içişlerinden sorumlu politikacısı Sebastian Hartmann, Federal Çalışma Bakanlığı'nın karar için hazır bir formülasyon sunduğunu söyledi. Hartmann, "Bu standartlaştırılmış bir ulusal çerçeve ile ilgili. Yerel yönetimler üzerindeki idari yük, uygun maliyetli, standartlaştırılmış modellerle azaltılmalıdır" dedi.

"KAOSA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"

Öte yandan Yeşiller Meclis Başkan Yardımcısı Andreas Audretsch şunları söyledi: "Federal eyaletlerin ödeme kartını yasal bir kesinlik içinde uygulamaya koyabilmeleri koalisyonun ortak görüşüydü. Hamburg ve Bavyera gibi çeşitli eyaletler bunu zaten yapıyor. Bu nedenle değişiklikler gerekli değildir ve kabul edilmemiştir. Kaosa, dikkat dağıtıcı tartışmalara ve Başbakanlık'ın kötü yönetimine tahammülümüz yok."

Aslında Başbakanlık Dairesi Başkanı Wolfgang Schmidt (SPD) Ekim ayında Audretsch'e bir mektup yazarak ödeme kartının uygulamaya konması için "yasal bir değişikliğe gerek olmadığını" belirtmişti.

MPK lideri Rhein şimdi Yeşilleri "engellemekle" suçladı ve Şansölye Olaf Scholz'dan (SPD) adım atmasını talep etti. Alman Basın Ajansı'na verdiği demeçte Rhein, "Federal Şansölye, göç konusundaki trafik ışığı için gerçekçi bir siyasi rota lehine şimdi ayağını yere basmalıdır" dedi. Ödeme kartı "düzensiz göçü teşvik eden unsurları azaltmak, iltica hizmetlerinin kötüye kullanılmasını önlemek ve kaçakçılarla mücadele etmek için" önemli bir adım.

ARTI49


HABERE YORUM KAT