NASA, Mars'taki mini helikopteri ile temasını kaybetti

NASA, Mars'taki mini helikopteri ile temasını kaybetti

NASA, bağlantısını kaybetti: Mars'taki mini helikopteri Ingenuity ile temas kesildi...

ABD uzay ajansı NASA, Mars'taki küçük robotik helikopteri "Ingenuity" ile teması kaybettiğini açıkladı. NASA'nın Cuma akşamı yaptığı açıklamaya göre Mars gezgini "Perseverance" ile hava aracı arasındaki temas Perşembe günü aniden kesildi. Mühendisler bağlantıyı yeniden kurmaya çalışıyor...

Drone'u andıran helikopter, Şubat 2021'de "Perseverance" keşif aracıyla birlikte Kızıl Gezegen'e indi ve Mars'ta olası yaşam belirtilerinin araştırılmasında "havadan keşif aracı" olarak ona destek vermesi amaçlanıyor. "Perseverance" helikopter tarafından toplanan verileri Dünya'ya gönderecek.

72. UÇUŞUNDA TEMAS KESİLDİ...

Helikopter Perşembe günü 72. uçuşuna çıktı, ancak inişten kısa bir süre önce keşif aracıyla teması kaybetti.

NASA, X'te, gezginin helikopterin görüş alanı dışında olduğunu, ancak ekibin görsel bir inceleme için daha yakına gitmeyi düşündüğünü açıkladı. ABD'li yetkililer geçmişte de Ingenuity ile irtibatı kaybetmiş, en son geçen yıl iki ay boyunca irtibat kurulamamıştı.

Sadece 1,8 kilogram ağırlığındaki helikopterin asıl hedefi 30 gün içinde Mars'ta 50 uçuşu tamamlamaktı. Bu hedefi çoktan aşmış durumda: "Ingenuity" toplamda 17 kilometreden fazla yol kat etti ve 24 metreye kadar irtifaya ulaştı.

ARTI49

FOTOĞRAF: AA

HABERE YORUM KAT