Merkel'den başarısızlık itirafı

Merkel'den başarısızlık itirafı

Şansöyle Angela Merkel, ilk kez korona krizindeki en büyük hükümet başarısızlığını kabul etti. Merkel, 2020 kışında huzurevlerinde ve bakımevlerinde yaşlılar için yeterince test yapılmadığını ve önlem alınmadığını söyledi.

Merkel, Süddeutsche Zeitung ile yaptığı röportajda, hala üzgün olduğunu belirtti. Salgınla mücadele de en zayıf anını şu sözlerle açıkladı: “Geçen yıl Noelde, testler zaten mevcutken, federal hükümetin tüm çabalarına rağmen, bakım tesislerinin test rejimini uygulaması çok uzun sürdü.”

“Yaşanan kriz döneminde sizi en çok ne üzdü?” sorusuna Merkel, “Geçtiğimiz Noel’de, testler yapılmaya başlanmıştı fakat bakım evlerinde yeteri kadar test yapılmadı. Ben bunu, bölgeden sorumlu kişilerle yaptığım telefon konuşmalarında dile getirdim. Testleri ücretsiz sağladık ve personel masraflarını da karşıladık. Fakat bunun, huzurevlerinde uygulanması çok uzun sürdü. Pandemi ile ilgili en zayıf an buydu” diye yanıt verdi.

Ulusal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği’nin Başkanı Andreas Gassen, “Böyle bir başarısızlığı kabul etmek, görevden ayrılan Şansölye’nin kişisel büyüklüğüne işaret ediyor. Böyle bir hata bir daha tekrarlanmamalıdır” ifadelerine yer verdi. Ekim 2020’de Gassen, virologlar Hendrik Streeck ve Jonas Schmidt-Chanasit ile birlikte, huzurevlerinin daha iyi korunması çağrısında bulunmuştu.

Merkel’in o dönem kavramları bir kenara attığı gözlemlendi. Merkel, “Risk gruplarını tamamen koruyamazsınız” dedi. Testler artık geç kalındığında uygulanmaya başlandı. Merkel, özellikle Gassen, Streeck ve Schmidt-Chanasit'in huzurevleri için bir koruma konsepti tasarladıkları ve 28 Ekim 2020'de hazırlanan makaleye atıfta bulundu. Bakım evlerine ve hastanelere gelen ziyaretçilerin yalnızca negatif test ve FFP2 maskesi ile girişine izin verilmelidir ve temas takibi uygun gruplara öncelik vermelidir.

Aynı gün Merkel, Corona zirvesi için başbakanlarla bir araya geldi. KBV gazetesinin tavsiyesi göz ardı edildi. Bunun yerine temas kısıtlamaları ve süreli karantina kararlaştırıldı.

2 Kasım’da “süreli karantina” yürürlüğe girdi, restoranlar ve oteller kapanmak zorunda kaldı, ancak birçok yaşlı insan yeterli korumadan yoksun bırakıldı. Bunun sonucunda huzurevlerinde ve bakımevlerinde binlerce korona salgını yaşandı ve on binlerce insan hayatını kaybetti.

2021 Korona kışında aynı hataları tekrarlamayın

Almanya, yüzde 70’in üzerinde bir aşılama oranıyla, mevcut hızlı testler ve geçmiş hataların dersleriyle ikinci bir koruna kışı ile karşı karşıya kaldı.

Bakıma muhtaç herkes için ücretsiz testler talep eden Alman Hasta Koruma Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Eugen Brysch, “Almanya'da muhtaç durumdaki 2,3 milyon kişinin günlük ücretsiz testlere ihtiyacı var” dedi.

Aşı Önceliği’nin tek başına yeterli olmadığını belirten Brysch, “Huzurevlerindeki yüz binlerce insanın yalnız kalmasını, hastalanmasını veya virüsten ölmesini önlemek istiyoruz. Virüsle yaşamak için hiçbir okulun, sinemanın, restoranın kapanmasına gerek yok. Her şeyi yapmak değil, doğru olanı yapmak önemlidir. Bunun için karantinaya ihtiyacımız yok” ifadelerine yer verdi.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT