Mehmet Şimşek'ten enflasyon itirafı ve dolar kuru mesajı

Mehmet Şimşek'ten enflasyon itirafı ve dolar kuru mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve dolar kuruna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, NTV Özel yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Döviz kurlarının uzun süre tutulduğunu, kendilerinin serbest bıraktığını söyleyen Şimşek, “Uzun süre kur tutulmuştu, biz kuru serbest bıraktık. Çünkü bir taraftan rasyonel politikalar diyeceksin sonra kur müdahalesi bu doğru değil. Kur etkisi var. Geçişkenlik zamanla azalacak” dedi.

Orta Vadeli Program’a ilişkin de konuşan Şimşek, fiyat istikrarını öncelediklerini, üç yılın sonunda enflasyonu tek haneye düşürmeyi hedeflediklerini söyledi, “Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız” diye konuştu.

“Kuru serbest bıraktık”

Şimşek şöyle devam etti:

“Enflasyon hedefimizi iddialı bulanlar olabilir. Biz mümkün olduğunca o an itibarıyla en gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık. Genel anlamda programın hedefleri makro göstergeleri gerçekçi bulunuyor. Burada enflasyonla ilgili tahmin değişiklikleri bizim resmi daha iyi anlamamızla ortaya çıkan bir değişikliktir. İkincisi bundan iki ay önce küresel petrol fiyatları 70-80 dolar arasındaydı bugün 90’ın üzerine çıkmış durumda. Bu cari açığı ve enflasyonu etkileyen unsur. Uzun süre kur tutulmuştu, biz kuru serbest bıraktık. Çünkü bir taraftan rasyonel politikalar diyeceksin sonra kur müdahalesi bu doğru değil. Kur etkisi var. Geçişkenlik zamanla azalacak.”

Hedef, bütçe açığını yüzde 3’e çekmek

Bütçe açıklarını düşük tutuklarını söyleyen Şimşek, “Programın ikinci bileşeni mali disiplin. Geçmişte, AK Parti hükümetlerinin en güçlü tarafı maliye politikasının bir çıpa görevi yapmış olması. Bütçe açıklarını düşük tutuyoruz, bunun sayesinde milletimize eser ve yatırım odaklı bütçeler sunduk. Önümüzdeki üç seneye baktığımız zaman, gerek depremin gerekse geçmişte aldığımız bir takım kararların etkisiyle, EYT gibi, bütçede bir miktar bozulma var. Hedefimiz, bütçe açığını deprem hariç yüzde 3’e çekmek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT