İzlanda’da olağanüstü hâl ilan edildi

İzlanda’da olağanüstü hâl ilan edildi

İzlanda'da son birkaç günde binlerce deprem kaydedildi ve volkanik patlama riski yaşanıyor. Devlet olağanüstü hâl ilan etti.

İzlanda bir dizi şiddetli depremle sarsılıyor. Yaklaşan bir volkanik patlama durumu daha da kötüleştirebilir. İzlanda Meteoroloji Ajansı IMO'ya göre bu, "birkaç gün içinde" gerçekleşebilir. Bu tehdit nedeniyle ülkenin güneybatısında olağanüstü hâl ilan edildi. Ülke, patlaması felaketle sonuçlanabilecek düzinelerce aktif yanardağa ev sahipliği yapıyor.

YAKLAŞAN VOLKANİK PATLAMA

Cuma günü, Reykjanes yarımadasındaki Grindavik kasabasının yaklaşık üç kilometre kuzeyinde yaklaşık 800 deprem kaydedildi. Meteorolojiden alınan ilk bilgilere göre, bu depremlerden en güçlüsü 5,2 büyüklüğündeydi. Depremden zarar gören Grindavik'e bağlanan yol polis tarafından kapatıldı. Ayrıca tehlikeli durum ilan edildi. Bu uyarı seviyesi, yetkililerin büyüyen bir tehdit gördüğü ve bölgedeki insanların güvenliğini sağlamak için harekete geçtiği anlamına geliyor. Zaten yaz aylarında İzlanda'da bir volkanik patlama yaşanmıştı.

Grindavik, yaklaşık 120.000 kişinin yaşadığı başkent Reykjavik'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta. Depremden kaynaklanan sarsıntılar hem Reykjavik'te hem de ülkenin güney kıyısında hissedildi. IMO'ya göre Reykjanes Yarımadası'nda Ekim ayının sonundan bu yana 24.000 civarında sarsıntı yaşandı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT