İşte kadınların gözyaşlarını koklayan erkeklerin başına gelenler

İşte kadınların gözyaşlarını koklayan erkeklerin başına gelenler

Kadın gözyaşları ile ilgili her toplumda birçok mit ve söz var. Bir gurup araştırmacı bunu inceledi ve erkekler üzerine olan etkilerini ortaya koydu.

Kadınların ağlaması ve gözyaşı dökmesi ile ilgil bir çok söz söylenir. Gözyaşlarını silah olarak kullanıldığı düşünenler “Timsah gözyaşları” sözünü kullanmaya bayılır. Bazı sohbetlerde, kadının gözyaşı dökmesinin sebebi erkek ise Hz Ali’nin hadisi olduğu düşünülen şu sözler paylaşılır:"Bir kadının gözleri bir erkeğin zulmünden dolayı yaş dökerse melekler attığı her adımda ona lanet yağdırır.”. Yada gözyaşları Teoman’ın “Bir Damla Gözyaşı” şarkısında olduğu gibi bir çok söze konu olmuş

Araştırmacılar ise kadınların gözyaşlarının erkekler üzerine olan etkisini öğrenmek için kollarını sıvamış. Çalışma Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Shani Agron tarafından yürütüldü. Çalışma kadınların gözyaşlarının erkeklerdeki saldırganlığı engelleyen kimyasallar içerdiğini ortay koydu. Araştırmaya göre, kadınların gözyaşlarının kokusu, erkek beyninin saldırganlıkla ilişkili bölümünün aktivitesinde bir azalmaya yol açıyor. Sonuç olarak saldırgan davranışlar azalıyor. Bu durum daha önce kemirgenlerle ilgili yapılan deneylerde de gözlemlenmişti.

Gözyaşlarının insanlarda da aynı etkiye sahip olup olmadığını test etmek için bir grup erkek ya kadınların duygusal gözyaşlarına ya da sadece tuzlu suya maruz bırakıldı. Bu sırada katılımcılar iki kişilik bir oyun oynadı. Oyun, diğer oyuncuya karşı agresif davranışları kışkırtmak üzere tasarlandı. Buda diğer oyuncudan intikam alma olasılığını ortaya çıkardı. Gözyaşları ve tuzlu su çözeltisi kokusuzdu, bu nedenle erkekler neyle karşı karşıya olduklarını bilmiyorlardı.

Erkekler kadınların gözyaşlarını kokladıktan sonra oyun sırasındaki agresif davranışları yüzde 40'tan fazla azaldı. Aynı test, bu kez bir MRI tarayıcısında tekrarlandığında, "saldırganlıkla ilişkili iki beyin bölgesi olan prefrontal korteks ve anterior insulanın, oyun sırasında kışkırtıldığında daha aktif hale geldiğini, ancak daha az ölçüde olduğunu" gösterdi. Araştırmacılar aynı zamanda, bu beyin aktivitesindeki fark ne kadar büyükse, oyuncuların intikam alma sıklığının da o kadar az olduğunu tespit etti.

HABERE YORUM KAT