İsrail’in bu geceki hamlesi Almanya’yı çok kızdıracak

İsrail’in bu geceki hamlesi Almanya’yı çok kızdıracak

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock İsrail'in İran'ın saldırısına karşı kendisini savunmasının meşru olduğunu ancak misillemede bulunmanın devletler hukukunda yeri olmadığını söylemişti. İsrail ise bu geceki hamlesiyle Almanya’yı adeta dinlemedi.

Almanya'nın Fransa ile birlikte düzenlediği Sudan için uluslararası insani yardım konferansına katılmak için Fransa'nın başkenti Paris'e giden Baerbock burada İran ile İsrail arasındaki gerilime dair açıklamalarda bulundu.

"İsrail güçlü hava savunması ve ABD, İngiltere ve Arap ülkelerinin cesur müdahaleleri sayesinde defansif bir tarzda kazandı" diyen Baerbock "Şimdi bu savunma zaferini diplomatik olarak güvence altına almalıyız. Önceliğimiz bölgesel bir yangını engellemek olmalı" diye konuştu.

Baerbock bir gazetecinin İsrail'in İran'ın saldırısına misillemede bulunmaya hakkı olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta "Meşru müdafaa hakkı bir saldırının savuşturulması anlamına gelir. Devletler hukukunda misillemede bulunmak diye bir kategori yok" yanıtını verdi.

Almanya’nın “İsrail misilleme yapmamalı” uyarısının üzerinden henüz 24 saat bile geçmeden İsrail’den dikkat çeken hamle geldi.

İSRAİL: MİSİLLEME

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İran'ın yapmış olduğu saldırıya misilleme yapılacağını duyurdu.

1 Nisan tarihinde İsrail güçleri tarafından İran'ın Şam Konsolosluğu vurulmuş, İran bu saldırıya 13 Nisan'da İsrail hedeflerine yönelik yapmış olduğu misilleme harekatıyla yanıt vermişti. İsrail'in bu saldırıya misilleme yapıp yapmayacağı merak konusu haline gelirken, Halevi tarafından yapılan açıklamada İran hedeflerinin vurulacağı resmen açıklanmış oldu.

HABERE YORUM KAT