İran-İsrail arasında sıcak saatler, yüzlerce İHA ateşlendi

İran-İsrail arasında sıcak saatler, yüzlerce İHA ateşlendi

İran Devrim Muhafızları dün gece 200'den fazla insansız hava aracıyla İsrail'i bombaladı. Siren sesleri gece boyunca sürdü ve çok sayıda patlama gerçekleşti. Kuzey Irak'a da birçok bomba düştü.

İsrail ordusuna göre İran İsrail'e 200'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlattı. Ordu Pazar gecesi yaptığı açıklamada bunların "büyük çoğunluğunun" engellendiğini duyurdu. İran saldırısı gece boyunca devam etti.

İsrail'in büyük bölümünde ve Batı Şeria'da alarm verildi. Bölge sakinleri çok sayıda patlama olduğunu bildirdi. ABD'li yayın kuruluşları CNN, ABC News, Wall Street Journal ve Washington Post, bölgedeki ABD ordusunun da İran'a ait insansız hava araçlarını düşürdüğünü bildirdi.

İNGİLTERE ASKER YOLLAYACAK

Kuzey Irak'ta da çok sayıda patlama meydana geldi. Görgü tanıklarına göre ABD konsolosluğu ve ABD askeri üssünün bulunduğu Erbil vilayetine yaklaşık 20 roket düştü. Konsoloslukta uyarı sirenleri duyuldu. Herhangi bir hasar ya da can kaybı bildirilmedi.

Bu büyük saldırının ardından İsrail'den büyük bir tepki beklenmekte. İsrail hükümetine göre, İngiltere Orta Doğu'ya ek savaş uçakları konuşlandırıyor ve gerekirse insansız hava araçlarının düşürülmesine de katılmak istiyor. İngiltere Savunma Bakanlığı "Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait birkaç savaş uçağını ve havada yakıt ikmali yapan uçakları bölgeye konuşlandırdık" açıklamasında bulundu.

ÖNCEKİ SALDIRIYA MİSİLLEME

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney Çarşamba günü İsrail'i, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir İran konsolosluk binasına düzenlenen ve İsrail'in üstlendiği saldırıya misilleme yapmakla tehdit etmişti. Nisan ayı başında gerçekleşen saldırıda aralarında İran Devrim Muhafızları'ndan iki generalin de bulunduğu 16 kişi hayatını kaybetmişti.

DEVRİM MUHAFIZLARI ÜSTLENDİ

Devrim Muhafızları o akşam saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Devrim Muhafızları tarafından televizyonda canlı olarak okunan açıklamaya göre insansız hava aracı saldırısı "Siyonist rejimin son suçlarına bir yanıt" niteliğindeydi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin "İsrail halkının yanında olduğunu" ve "İran'dan gelen bu tehditlere karşı" İsrail'i savunmasında destekleyeceğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Binden Delaware eyaletine yapacağı ziyareti iptal ederek güvenlik ekibiyle acil istişarelerde bulunmak üzere Washington'a gitti.

ALMANYA'YA BÜYÜK ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Batılı ülkelerin İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınamasının ardından İran, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin büyükelçilerini çağırdı. Almanya, Fransa ve İngiltere hükümetleri, İran'ın İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle saldırısını kınadı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum