Hollanda'da halk: "İsrail'e silah göndermeyi durdurun"

Hollanda'da halk: "İsrail'e silah göndermeyi durdurun"

Hollanda hükümeti, İsrail'e silah yolladığı gerekçesiyle protesto edildi.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı'nda düzenlenen Filistin'e destek gösterisinde, İsrail ordusuna askeri malzeme desteği verdiği gerekçesiyle Hollanda hükümetine tepki gösterildi.

Havalimanının içinde başlayan ve sonrasında olumsuz hava koşullarına rağmen havalimanının önünde devam eden gösteriye katılan yüzlerce kişi, Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını dile getirdi, başta Hollandalı siyasetçiler olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin İsrail'i desteklemesini eleştirdi.

"Rutte, elinde kan var", "AB, elinde kan var", "Özgür Filistin" ve "Nehirden denize özgür Filistin" sloganları atan göstericiler, Filistin bayraklarını sallayarak "ateşkes" çağrısı yaptı.

''SİLAH GÖNDERMEYİ DURDURUN''

Göstericilerden Philip Block, "Filistin'de ve Gazze'de bir soykırım oluyor ve hükümetimiz soykırımı destekliyor." diye konuştu.

Hollanda hükümetinden ateşkesi desteklemesini isteyen Block, "İsrail'e silah göndermeyi durdurun." çağrısında bulundu.

Göstericilerden 30 yaşındaki Joanna van der Hoek ise amacının ateşkesi desteklemek ve Hollanda hükümetinin İsrail'e olan desteğine tepki göstermek olduğunu dile getirerek, "Özellikle kendi hükümetimize, AB'ye ve ABD'ye 'silah göndermeyi durdurun' diyoruz." diye konuştu.

Hollanda'nın İsrail'e silah göndermesini eleştiren van der Hoek, "Biz savaş suçunu destekliyoruz. Bunun (İsrail'e silah gönderilmesi) durmasını, şiddetin durmasını istiyoruz." dedi.

Tüm dünyanın Filistinlileri izlediğini belirten van der Hoek, Gazzelilere, "Lütfen direnin. Biz sizin için mücadele ediyoruz." mesajı gönderdi.

Hollanda'daki Oxfam Novib, Uluslararası Af Örgütü, PAX ve The Rights Forum gibi insan hakları örgütleri, hükümetlerinin İsrail'e yönelik desteği ve F-35 savaş uçakları için İsrail'e parça tedarikine devam etmesi nedeniyle Hollanda hükümetine dava açacağını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT