Geçici KDV indirimi kalktı, Almanya'da doğalgaza büyük zam

Geçici KDV indirimi kalktı, Almanya'da doğalgaza büyük zam

Almanya'da doğalgaz da KDV indirimi kalkıyor. Bugün itibariyle doğalgaza yüzde 19 oranında KDV zammı yapılacak.

Almanya’da tüketiciler bugünden itibaren doğalgazda uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranının %19’a yükseltilmesiyle birlikte artan maliyetlerle karşı karşıya kalacaklar. Mart ayı sonunda sona eren geçici KDV indiriminin ardından, enerji uzmanları bu aydan itibaren gaz fiyatlarında önemli bir artış bekliyorlar.

Verivox ve Check24 gibi karşılaştırma portallarının enerji uzmanları, tam KDV oranının gaz fiyatlarında yüzde on bir oranında ani bir artışa yol açacağını ve tüketicilerin enerji maliyetlerinde gözle görülür bir artış yaşayacağını belirtiyorlar. Özellikle, 20 bin kilowatt saat gaz tüketimi olan bir ailenin yıllık ortalama 220 Euro, 5 bin kilowatt saat tüketimi olan tek bir kişinin ise 52 Euro daha fazla ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

GAZ SAYAÇLARINI ERKEN OKUTUN

Finanztip gibi tavsiye web siteleri, tüketicilere gaz sayaçlarını mümkünse bugün okumaları ve sayaç okumasını gaz tedarikçilerine bildirmeleri tavsiyesinde bulunuyor. Bu kullanıcıların eski ücret üzerinden faturalandırmalarını sağlayacak.

KRİZ FİYATLARININ ALTINDA

Alman Tüketici Örgütleri Federasyonu’ndan enerji uzmanı Florian Munder, doğalgaz kullanıcıları için mevcut yeni sözleşme fiyatlarının enerji fiyat krizindeki yüksek fiyatların çok altında olduğunu ve tüketicilerin fiyatları karşılaştırarak daha ucuz bir sağlayıcıya geçmeyi düşünmeleri gerektiğini belirtiyor. Ayrıca sağlayıcının güvenilirliğinin dikkatle kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Federal Ekonomi Bakanlığı sözcüsüne göre, genel olarak enerji piyasalarındaki durum önemli ölçüde hafiflemiş durumda. Elektrik ve gaz için enerji maliyetleri, Rusya Ukrayna savaşının ilk yılındaki en yoğun zamanlara göre daha düşük bir seviyeye gerilemiş gözüküyor.

Doğal gaz ve elektrik toptan satış fiyatlarının seviyesi bazı durumlarda hala uzun vadeli seviyenin üzerinde olup, son haftalarda biraz düşüş göstermiştir. Almanya'da tüketiciler artan fiyatlara uyum sağlamaya devam etmek zorunda kalacaklar.

ARTI49

HABERE YORUM KAT