Fransa'da muhalefet göç yasasının iptali için kolları sıvadı

Fransa'da muhalefet göç yasasının iptali için kolları sıvadı

Fransa'da muhalif milletvekilleri, parlamentodan geçen ve anayasaya aykırı buldukları göç yasasını, Anayasa Konseyi'ne taşıdıklarını bildirdi.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden milletvekili Antoine Leaument, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, muhalefetten NUPES ittifakını oluşturan partilerin, göç yasasını Anayasa Konseyi'ne taşıdığını belirtti.

Leaument, bu yasadaki birçok maddeyi iptal ettireceklerini dile getirerek, meclisteki farklı muhalif partilerin ortak basın açıklamasını paylaştı.

Açıklamada, göç yasasındaki çok sayıda maddenin, anayasaya aykırı olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Söz konusu partilerin, yasanın tamamını iptal ettirmek üzere, Anayasa Konseyi'ne taşıdıkları vurgulanan açıklamada, göç yasasının farklı maddelerinin, özel hayatın gizliliği ve eşitlik prensibi gibi hakları ihlal ettiği kaydedildi.

FRANSA'DA TARTIŞMALI YASAYA ONAY

Fransız Senatosunda, 14 parlamenterden oluşan karma komisyonun üzerinde uzlaşmaya vardığı göç yasa tasarısı 19 aralıkta onaylanmıştı.

Tasarı metnine göre, ülkede yaşayan yabancılara kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlandı.

Çalışan yabancılar Fransa'ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek.

Aynı şekilde bir işi olan yabancılar ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.

HABERE YORUM KAT