Evinize yuva yapan yaban arılarına dikkat: On binlerce Euro cezası var

Evinize yuva yapan yaban arılarına dikkat: On binlerce Euro cezası var

Almanya'da bir yaban arısı yuvasını asla kendiniz çıkarmaya çalışmamalısınız. Uzmanlar, "50.000 Euro'ya kadar ağır bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz" diye belirtiyor.

Uzmanlara göre, ılıman bir kış ve son aylardaki yüksek nem oranı, 2024 yılında özellikle çok sayıda yaban arısının yetişmesini sağlayabilir. Kraliçe Nisan ayında yumurtalarını bırakır ve ilk işçiler Mayıs ayında yumurtadan çıkar. Nüfus daha sonra hızla büyür. Ağustos ayında bir yuvada 12.000 kadar hayvan barınabilir.

Peki bir yaban arısı kolonisi yuvasını pencerenizin hemen önüne kurarsa ne yapmalısınız? Bu konuda uzman olan Sophie Scharrer, önemli bilgiler verdi.

PARA CEZASI VAR

Scharrer'e göre, yuva rahatsızlık vermeyen ya da bölge sakinleri için tehlikeli olmayan bir yerdeyse, mutlaka kaldırılması gerekmez.

Scharrer, "Ancak, eşek arısı kolonisiyle başa çıkamıyorsanız her zaman profesyonel yardım alınmalıdır" dedi.

Yaban arıları, örneğin düzenli olarak yaklaştığınız panjurlara veya pencere çerçevelerine yerleşiyorsa, harekete geçilmeli. Örneğin yaban arılarının asma tavan veya benzeri yerlere yuva yapması nedeniyle evde hasar oluşma riski varsa, bu da bir yaban arısı yuvasını kaldırmak için bir neden olabilir. Sadece tek tek böceklerden rahatsız oluyorsanız, ev ilaçlarıyla eşek arılarını uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz.

Ancak, bir yaban arısı yuvasını asla kendiniz çıkarmaya çalışmamalısınız.

Scharrer, "Yaban arıları ekosistemimizdeki önemli işlevleri nedeniyle koruma altında olan türler olduğundan, bu cezai bir suçtur. Yine de bunu yaparsanız, 50.000 Euro'ya kadar ağır bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun dışında, yaban arıları yuvaları kaldırıldığında kendilerini tehdit altında hissettiklerinden ve saldırabileceklerinden oldukça tehlikelidir."

KİM SORUMLU

Bu nedenle, evlerinde yaban arısı yuvası bulan herkes yuvayı kaldırmak için profesyonel yardım almalıdır. Bu bir yerel doğa koruma yetkilisi olabilir. Uzmanlar daha sonra müşteriyle birlikte yuvanın yerinin değiştirilmesi mi yoksa eşek arılarının kontrol altına alınması mı gerektiğine karar verecektir.

Peki bunun maliyeti ne kadar? Scharrer, "Yaban arısı yuvalarının yerinin değiştirilmesi veya kaldırılması, bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak genellikle 150 ila 250 Euro arasında bir maliyete sahiptir" dedi.

Bir yaban arısı yuvasını kaldırma masrafları genellikle kiracı veya ev sahibi tarafından karşılanır. Scharrer, "Bu nedenle kiracılar ev sahiplerini yaban arısı yuvası hakkında derhal bilgilendirmeli ve bir sonraki adımları onlarla kararlaştırmalıdır" tavsiyesinde bulunuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT