Diyabet olmak istemeyenler bu besinleri tüketmeli...

Diyabet olmak istemeyenler bu besinleri tüketmeli...

Hangi gıdalar pankreas hastalıklarını önler? Pankreasınızın işlevini desteklemek ve diyabet ve pankreas kanseri riskini azaltmak için bazı beslenme ipuçlarını besin uzmanları bir araya getirdi. İşte o besinler...

Pankreas mide, on iki parmak bağırsağı ve dalak arasında yer alır. Bu önemli organ olmadan, vücudumuzun bazı temel fonksiyonları artık çalışmaz. Pankreasın iyi performans göstermeye devam etmesini sağlamak için onu beslenmenizle destekleyebilirsiniz. Hangi gıdaların pankreas hastalıklarını önleyebileceğini ve hatta hafifletebileceğini beslenme uzmanları açıkladı.

DİYABETE NEDEN OLUYOR

Pankreas artık yeterince insülin üretmezse veya vücut hücreleri artık yeterince iyi ememezse, etkilenen kişilerde "diabetes mellitus" gelişir. Hastalık yüksek kan şekeri seviyeleri ile ilişkili olduğu için yaygın olarak diyabet olarak da bilinir. Diyabet, pankreas ile ilişkili en yaygın hastalıktır.

İşte pankreas sağlığını güçlendirecek yiyecekler:

1. Limon
Limonlar genellikle çok sağlıklı olarak kabul edilir, bu nedenle pankreas için de iyi olmaları şaşırtıcı değil. Bol miktarda C vitamini, lifli pektin ve diğer bileşenlerle sindirimi uyarır, anti-enflamatuar bir etkiye sahiptir ve kan şekerinin yavaş yükselmesini destekler.

2. Balkabağı
Balkabağı organdaki hücre yenilenmesini uyaran ve onu rahatlatan enzimler içerir. Bu nedenle turuncu sonbahar meyvesi diyabetin ilk aşamalarına karşı koyabilir veya mevcut diyabeti hafifletebilir.

3. Marul
Marul gibi acı maddeler mide, safra kesesi ve pankreastaki sindirim sularının üretimini uyarır. Bu da yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.

4. Sarımsak
Lezzetli soğanlı meyve sarımsak aynı zamanda destekleyici ve önleyici bir etkiye sahiptir. Sülfür içeren bileşikler ve antioksidanlar gibi çok sayıda faydalı besin maddesi içeren sarımsak, pankreası iltihaplanma ve hücre hasarından korur ve diyabet, pankreas kanseri veya pankreatit gelişme riskini azaltır.

5. Enginar
Çiçekli meyve enginar, pankreası işlevinde destekleyen ve hastalıklardan koruyan birçok özelliğe de sahiptir. Enginarın sağlığı destekleyen bileşenlerini mümkün olduğunca korumak için, hafif cevizli meyveyi mümkün olduğunca nazik bir şekilde, örneğin buharda pişirerek hazırlamalısınız.

6. Çilek
Çilek gibi meyveler antioksidanlar, lif ve polifenoller içerir. Bu maddeler kan şekeri seviyeleri, sindirim, iltihaplanma ve hücre hasarı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

7. Baharatlar
Baharatlar sadece yoğun lezzet sağlamakla kalmaz, aynı zamanda pankreasınızın sindirim enzimlerini ve insülin üretimini de uyarabilir. Pankreasınız defne yaprağı, anason, rezene, papatya ve selâmotu ile sağlıklı olacaktır.

8. Espresso
Espresso çok acı olduğu için aynı zamanda pankreas sağlığını destekleyen gıdalardan biridir. Ancak espresso ve diğer kahve türleri her zaman ölçülü tüketilmelidir, aksi takdirde sağlığınız üzerindeki olumsuz etkileri olumlu etkilerinden daha ağır basacaktır.

HANGİ GIDALARDAN KAÇINILMALI

Pankreatite yatkınsanız veya akut pankreas iltihabından muzdaripseniz, beslenmenize özellikle dikkat etmelisiniz. Yağ ve şeker gibi iyi bilinen suçlulara ek olarak, kaçınılması gereken birkaç yiyecek daha var. Bunlar arasında, aslında sağlıklı kabul edilen ancak sindirimi zor olan lahana ve bakliyat yer almaktadır.

Bahsedilen gıdalar, işlenmemiş meyve ve sebzeler açısından zengin ve yağ, şeker, alkol ve nikotinden mümkün olduğunca arındırılmış bir diyetin parçası olmalıdır.

Pankreasınızı sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz tek şey diyet değildir. Yeterli egzersiz yapmak ve obeziteden kaçınmak da yaşlılıkta size iyi hizmet edecek bir pankreasa katkıda bulunur.

ARTI49

HABERE YORUM KAT