"Deli" olarak adlandırılan Javier Milei, devlet başkanı oldu... Vaatleri ve hareketleri tartışma yarattı

"Deli" olarak adlandırılan Javier Milei, devlet başkanı oldu... Vaatleri ve hareketleri tartışma yarattı

Arjantin'de yeni seçilen devlet başkanı tartışma konusu oldu.

Arjantin'de yaptığı hareketlerden dolayı "deli" olarak adlandırılan ismin devlet başkanı seçilmesi tartışma yarattı.

Özgürlük Gelişimi Partisi'nin lideri aşırı sağcı lider Javier Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak devlet başkanı seçildi. Milei, rakibi "Peronist" ittifakı adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı solcu Sergio Massa ise 44,17 oy aldı.

Javier Milei, zaferinin ardından, "Ülke tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz" dedi.

ELEKTRİKLİ TESTERE

Sıklıkla ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'a ve eski Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'ya benzetilen Javier Milei, seçimlerden önce yaptığı değişik hareketlerle sık sık gündeme gelmişti.

Seçim kampanyalarına "elektrikli testere" ile katılan ve sürekli olarak ilginç hareketleri bulunan Milei, seçimlerden önce, yaptıkları yüzünden "deli" olarak adlandırılıyordu.

Milei'nin değişik hareketlerinden bazıları şöyle:

SAĞCILAR KUTLADI

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 başkan aday adayı Donald Trump da Milei'yi kutladı. Trump, "Javier Milei'ye Arjantin'in devlet başkanlığı için yürüttüğü harika yarış için tebrik ederim. Tüm dünya izliyor. Seninle çok gurur duyuyorum. Ülkeni iyileştireceksin ve gerçekten Arjantin'i yeniden harika yapacaksın" diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da, Milei'yi seçim zaferinden dolayı kutladı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva, seçim zaferi sonrası Milei'yi tebrik etti. Lula da Silva, yaptığı açıklamada, "Yeni hükümete bol şanslar ve başarılar diliyorum. Arjantin harika bir ülke, saygımızı hak ediyor. Brezilya, Arjantinli kardeşlerimizle birlikte çalışmaya her zaman hazır olacaktır" dedi.

Milei ayıca, ABD ve İsrail’in, Arjantin'in doğal müttefiki olacağını söylemişti.

VAATLERİ NELER

10 Aralık'ta devlet başkanlığı görevini devralacak Milei, seçimleri kazanması durumunda Arjantin'de görülmemiş "radikal değişimler" yapacağını söylemişti.

Peki Milei'nin vaatleri arasında neler bulunuyor?

Para birimi olarak Dolar'a geçmeyi savunan Milei, Merkez Bankası'yla birlikte Teknoloji Bakanlığı ile Eğitim ve Kültür Bakanlıklarını da kapatmayı istiyor. Solcuların ölmesini isteyen Milei, kürtaj hakkına da karşı çıkıyor. Küresel ısınmanın da yalan olduğunu savunan Milei, tıpkı Trump gibi bireysel silahlanmadan da yana. Milei ayrıca okullarda cinsel eğitimin verilmesine de karşı...

MİLEİ KİMDİR

Buenos Aires'teki Belgrano Üniversitesinde lisans ve yüksek lisansı eğitimini tamamlayan Milei, çeşitli özel kuruluşlarda ekonomi danışmanlığı görevinde bulundu.

Eski televizyon yıldızı ve ekonomist olan Milei, gündem oluşturan sözleriyle ülkesinde kısa sürede oldukça popüler bir figür haline geldi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT