Çin'de deflasyon korkusu: Tüketici fiyatları hızla geriliyor!

Çin'de deflasyon korkusu: Tüketici fiyatları hızla geriliyor!

Çin'de tüketici fiyatları, yıl başından bu yana hızla düşmeye devam ediyor. Çin ekonomisinin bu deflasyon süreciyle karşı karşıya olması, ekonomi uzmanlarını endişelendiriyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, Ocak ayında tüketici fiyatları dördüncü kez üst üste düştü ve bu düşüş, Eylül 2009'dan beri en sert düşüş olarak kaydedildi. Beklentilerin ötesinde gerçekleşen bu düşüş, ülke genelinde deflasyon endişelerini artırdı.

Normal şartlarda, yüksek enflasyon tüketicilerin satın alma gücünü zayıflatırken, Çin'deki deflasyon tüketici harcamalarını kısıtlıyor ve ekonomiyi olumsuz etkileyebilecek bir düşüş döngüsüne neden oluyor.

Ekonomi yatırımı yöneticisi Zhiwei Zhang, "Çin'in, tüketici beklentilerindeki deflasyonist eğilimi engellemek için agresif önlemler alması gerekiyor," dedi.

"ZAMAN BOMBASI"

Çin ekonomisi, 2022'nin sonunda Covid-19 kısıtlamalarının sona ermesinden bu yana önceden yaşanan güçlü büyüme dönemine ulaşmakta zorlanıyor. İç piyasada hala devam eden bir gayrimenkul krizi ve ihracatçıların sorunları ekonominin üzerine yük bindiriyor.

Ayrıca, Çin'in ekonomik zayıflığı nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl Çin'i bir "zaman bombası" olarak nitelendirmişti. Ancak son zamanlarda Çin ekonomisi yeniden güçlü bir büyüme kaydetti. Dünya'nın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, 2023 yılında %5,2 büyüyerek hatta hükümetin büyüme hedefini aşmayı başardı.

Ancak, Çinli borsalarda yerel hükümetlerin borç riskleri ve çözülemeyen gayrimenkul krizi nedeniyle satış baskısı yaşandı. Pekin yönetimi, bu duruma karşı mücadele etti: Devlet destekli yatırımcılar hisse senedi alımlarını artırdı. Ayrıca, fonların net satışlarını ve açığa satışları sınırlayan düzenlemeler getirildi.

2024 yılı için resmi ekonomik büyüme hedefi, Ulusal Halk Kongresi'nin açılışında açıklanması bekleniyor. Merkez Bankası son zamanlarda ticari bankalar için rezerv oranını yarı yüzde puan düşürdü. Bu indirimle finansal sistem için yaklaşık bir trilyon Yuan (yaklaşık 128 milyar Euro) likidite serbest bırakılmış olacak.

DEFLASYON NEDİR?

Deflasyon ya da para kısıtlaması, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Enflasyonun tersidir. Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT