Beşiktaş Lyon maçı faturası Avrupalı Türklere kesildi

Beşiktaş Lyon maçı faturası Avrupalı Türklere kesildi

Türkiye'de yayın yapan gazeteler, Avrupalı Türklerin maçlarda olay çıkararak Türk takımlarına zarar verdiklerini belirterek, "Seyirci desteğimiz var diye seviniyoruz. Destek yerine köstek mi oluyorlar, tartışma zamanımız geldi" ifadelerini kullandılar.

FRANKFURT - Türkiye'de yayın yapan bazı gazeteler, Beşiktaş'ın Fransa'da Lyon ile oynadığı karşılaşmanın ardından Avrupalı Türk futbol seyircilerini eleştiren yazılar yayımladı. En dikkat çeken yorumlardan biri Habertürk gazetesinden Serdar Ali Çeliker'den geldi. Çeliker, yazısında "Batı Avrupa kulübü ile eşleştiğimizde seviniyoruz ya “Seyirci desteğimiz de var” diye... Acaba artık ‘destek’ yerine ‘köstek’ mi olduklarını tartışma zamanımız geldi" ifadelerini kullandı. 

Avrupalı Türklerin futbol takımlarına zarar verip vermediklerinin sorgulanması gerektiğini savunan Çeliker, yazısında şu noktaların altını çizdi:

G.Saray, Belçika’da oynar, Avrupalı taraftarlar olay çıkarır. Fenerbahçe bilmem nerede oynar, Avrupalı taraftarlar dolayısıyla ceza alır. Trabzonspor, Almanya’daki maçtan ceza alır... İşte dün de Lyon’da ne olursa olsun ‘torpil atan’; ‘meşale yakan’ Türk taraftarlarının olduğu da bir gerçek... Şimdi şu 3 çıplak gerçeği kabul edelim:

1- Türkiye’den giden taraftarların büyük kısmı maddi durumu yeterli ve yurt dışı çıkış tecrübeleri fazla kişiler. Dolayısıyla vize iptali ya da yurt dışı yasağı gibi şeylerle uğraşmamak için dahi olsa holigan bile olsalar dikkatli davranıyorlar.

2- Türkiye’den giden taraftarların büyük bir kısmı farkındalığı yüksek ve takım sadakati yüksek kişiler. Dolayısıyla takımlarına ceza getirecek eylemlerden kaçınıyorlar.

3- Bu yukarıdaki 2 özellik bir kısım Avrupalı Türk seyircide de var. Var olmasına var ama hala meşale yakmayı taraftarlık olarak gören, torpil atmayı ancak ve sadece bir Türk takımı taraftarları içerisinde yapabileceği bir özgürlük gibi gören bir kesim de var. İşte bu kesim kendi yaşadıkları ülkede yapamayacakları holiganlıkları Türk takımlarının taraftarları arasında yapabileceklerini sanan tipler. Brugge maçına efendi gibi gidip gelen Belçikalı Türk soydaş, G.Saray tribününe girdiğinde meşale yakılabileceğini sanıyor. Lyon tribününe kombinesi olan Türk soydaş, Beşiktaş tribününde torpil atılabileceğini düşünüyor. Bireysel ceza alsa dahi ertesi yıl başka bir Avrupa ülkesinde diğer bir takımımızın maçına gidebileceğini de biliyor. Dolayısıyla olan da kulüplerimize oluyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT