Berlin'deki Türkiye turizm standı boş kaldı

Berlin'deki Türkiye turizm standı boş kaldı

Avrupa ülkeleriyle yaşanan gerginliklerin bu yıl turist sayısında yarı yarıya bir azalmaya neden olması bekleniyor. Almanya'nın Berlin şehrinde düzenlenen turizm fuarında Türkiye standını geçtiğimiz yıllara göre çok az kişi ziyaret etti.

BERLİN - Türkiye'ye dönmeye başlayan turizmciler sosyal medyada yoğun olarak stant fotoğrafları eşlğinde yorumlarını paylaşıyor. Genel kanı fuarın var olan olumsuz tabloyu doğrular nitelikte olduğu yönünde.

Bu yıl 51. kez kapılarını açan Uluslararası Turizm Borsası - ITB Berlin Fuarı siyasi tartışmaların gölgesinde kaldı. Türkiye bu yıl da yine 3.2 Avrupa Salonu'nda yerini alırken, stantların boşluğu dikkat çekti. Fuarın son iki gününe halka açık olarak girilirken Türkiye'ye dönmeye başlayan turizmciler sosyal medyada yoğun olarak stant fotoğrafları eşlğinde yorumlarını paylaşıyor. Genel kanı fuarın var olan olumsuz tabloyu doğrular nitelikte olduğu yönünde.

berlin-itb2.jpgAntalya Kent Konseyi Başkanı ve TurizmdeBuSabah yazarı Recep Yavuz, ITB Berlin'i ilk üç gün ve son iki gün olarak yorumlamak gerektiğini vurgulayarak şunları ifade ediyor: "Birinci bölüm maalesef, tatsızdı. Türkiye stantları bildiğimiz alışık olduğumuz resminde değildi. İlk 3 gün boyunca turizmden çok siyaset ve Türk-Alman ilişkileri gündemdeydi. Karşılıklı restleşmeler turizmcinin de pusulasını şaşırttı. Bu kargaşada sağduyulu yorum ve analizler kayboldu gitti. 

Bahsedilen Türkiye'ye turizm boykotu gibi bir konu ITB ile ilgili değil, eski bir turizmci olan Karl Born'un bir demeci idi. Reise Analyse toplantısında 2016 yılında Türkiye'nin Alman pazarındaki payının yüzde 5,6 ile İspanya ve İtalya'nın ardından 3. olarak gerçekleştiği açıklandı. 2017 yılında bu oranın yüzde 4 civarında olarak sıralamanın 7.'liğe gerileceğinin öngörüldüğü belirtildi. Bugün ve yarın halkın Türkiye standtlarına ilgisi belki ilk defa bu kadar önemli hale geldi. Fuarda kalan arkadaşlar bunu mutlaka gözlemleyip paylaşacaklardır. Biz Berlin'den dönerken geride bıraktığımız resim; Türkiye kızgın, Almanya kırgın idi..." TurizmdeBuSabah

HABERE YORUM KAT