Avrupa'nın gündeminde "Bayraktar" var: Ukrayna savaşı Türkiye'ye yaradı

Avrupa'nın gündeminde "Bayraktar" var: Ukrayna savaşı Türkiye'ye yaradı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Ukrayna'daki savaş için, "Türk savunma sanayii özellikle kazananlardan" derken, Türkiye'nin silah satışlarından elde ettiği gelirin %22 arttığını ifade etti.

Stockholm merkezli uluslararası bir enstitü olan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, dikkat çeken bir analiz yayımladı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian ise, "Ukrayna'daki savaş, silah üreticileri için yeni ve cazip bir pazar yarattı" derken, Türkiye'yi işaret etti. Savaşın Türkiye'ye yaradığı savunuldu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Ukrayna'daki savaş için, "Türk savunma sanayii özellikle kazananlardan" derken, "Türk şirketleri artık bölgesel savaşlarda kilit bir rol oynuyor" değerlendirmesi yaptı.

"PATLAMA YAŞIYOR"

Enstitünün görüşüne göre, Türkiye'nin silah satışlarından elde ettiği gelir yüzde 22 arttı ve 5,5 milyar Dolar'a ulaştı. Açıklamada, "Bu artış temel olarak Bayraktar TB-2 insansız hava aracı gibi teknolojik açıdan daha az sofistike ürünlere olan talepteki artıştan kaynaklandı. Drone sektörü, özellikle de birçok ülkenin artık yüksek teknolojili savaş ekipmanlarını karşılayamadığı bir dönemde patlama yaşıyor" denildi.

ABD kaynaklı CNBC'ye göre ise, Türkiye'nin yurtdışına silah ihracatından elde ettiği gelir, 2020 ve 2021 yılları arasındakine göre şimdiden yüzde 42 arttığı savunulurken, Türkiye'nin silahlahma stratejisine 2000 yılında karar verdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu stratejiyi istikrarlı bir şekilde uyguladığı savunuldu.

SAVAŞIN İLK ZAMANLARINDA ÇOK ETKİLİYDİ

Baykar Makine tarafından üretilen TB2 Bayraktar, silahlı insansız hava araçları, Rusya-Ukrayna savaşının ilk dönemlerinde epey ses getirmişti.

Hatta o dönem üst düzey bir Türk bürokratın, Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar TB2 SİHA satışı nedeniyle Rusya'nın Ankara'ya şikayette bulunduğu aktarılmıştı.

Özellikle savaşın ilk günlerinde TB2'ler tarafından vurulan Rus hedeflerine dair görüntüler Ukrayna tarafından sıklıkla servis ediliyordu. TB2'ler için özellikle savaşın ilk günlerinde Ukrayna tarafından üzerine şarkı bile yazılmıştı.

Ukrayna'nın savaştan bu yana çeşitli partlar halinde yüzlerce TB2 satın aldığı belirtiliyor.

ARTI49

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT