Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland Ankara'da

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland Ankara'da

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Paris'te meydana gelen terör saldırısını lanetlediklerini belirten Bozdağ, Türkiye'nin kimden kime...

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Paris'te meydana gelen terör saldırısını lanetlediklerini belirten Bozdağ, Türkiye'nin kimden kime karşı olursa olsun teröre karşı olduğunu kaydetti.

Bozdağ, bakanlıkta Jagland ve beraberindeki heyetle görüştü. Görüşme, basının görüntü almasının ardından basına kapalı devam etti. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Bozdağ, ikinci defa genel sekreter seçilmesi nedeniyle Jagland'ı tebrik etti ve Türkiye'nin memnuniyetini iletti.

Paris'te meydana gelen terör saldırısını lanetlediklerini belirten Bozdağ, Türkiye'nin kimden kime karşı olursa olsun teröre karşı olduğunu, terör ve İslamafobi gibi suçlara karşı işbirliği konusunda açık olunduğunun bilinmesini istediklerini iletti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da Türkiye ile işbirliğinin önemine işaret ederek, "Türkiye'nin Avrupa Komisyonu bütçesine daha fazla katkıda  bulunma kararlılığını takdir ediyorum. Kaynakların artması, Avrupa Komisyonu faaliyetlerini artıracak ve çeşitlendirecektir" dedi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Jagland,"Eğer bu olmasaydı Anayasa Mahkemesine giden dostların büyük bir kısmı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gelecekti. Bu ise AİHM'in iş yükünü önemli oranda artıracaktı" dedi.

Jagland, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'deki iş yükünü azaltmanın en önemli yolunun, yerel mahkemelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun kararlar vermesi olduğunu ifade etti.

İnsan hakları eylem planının hayata geçirilmesinin de önemli olduğunu kaydeden Jagland, bu konuda işbirliğine ve desteğe hazır olduklarını dile getirdi. 

Jagland, "Kısacası AİHM kendi başına ortaya çıkan bunca yükün altından çıkamaz, kalkamaz. Bunun en önemli yolu, üye ülkelerin Türkiye'nin yaptığı gibi gerekli adımları atmalarıdır" ifadesini kullandı. 

Adalet Bakanı Bozdağ da Mart da yapılacak olan toplantının önemine işaret ederek, toplantıya katılacaklarını belirtti.

AİHM'e giden dosya sayısını azaltmak için yaptıklarını anlatan Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi, karar süreçlerinde AİHM içtihatlarını dikkate aldığı için olumlu bir dönüşüme de hizmet ediyor. Mahkeme kararları hem öğretici hem de yol gösterici oluyor. Bireysel başvuru dışında tazminat komisyonunun çalışmaları da önemli" değerlendirmesinde bulundu.

İnsan Hakları Eylem planını yürürlüğe girdiğini anımsatan Bozdağ, planın 5 yıllık süreci kapsadığını, 6 ayda bir süreci analiz eden rapor hazırlandığını anlattı.

HABERE YORUM KAT