Araç kullananlara kötü haber: Radar görünce sakın aniden yavaşlamayın!

Araç kullananlara kötü haber: Radar görünce sakın aniden yavaşlamayın!

Hız kamerasının önünde ani fren yapmak sadece trafik için tehlikeli değil, aynı zamanda genellikle anlamsızdır. Çünkü birçok ölçüm cihazı, hız kamerasının bulunduğu yerden birkaç yüz metre önce araçların hızını doğru bir şekilde tespit edebilir...

Yılda en az bir kez, birçok eyalette polis bir hafta boyunca sürücülerin hızını kontrol ediyor. "Hız Haftası" bugün başlıyor ve Cuma günü hız kamerası maratonu ile son bulacak.

Öte yandan, hız tuzaklarının yani radarların sadece yakın çevrede tetiklendiğine inananlar büyük bir yanılgı içindeler. Günümüzün ölçüm cihazları o kadar gelişmiştir ki, hız ihlallerini hız kamerasının gerçek konumundan çok daha önce kaydedebilme özelliğine sahiptirler.

DAHA ÖNCESİNDE TESPİT EDİYOR

Bu nedenle, hız kamerasının önünde ani fren yapmak sadece trafik için tehlikeli değil, aynı zamanda genellikle anlamsızdır. Çünkü birçok ölçüm cihazı, hız kamerasının bulunduğu yerden birkaç yüz metre önce araçların hızını doğru bir şekilde tespit edebilir. Hatta bazı modeller 1000 metreye kadar menzile sahiptir. Bu da fotoğrafın, sürücüler hız kamerasını fark etmeden çok önce çekilebileceği anlamına geliyor.

CEZASI NE

Saf radar dedektörleri, ölçüm cihazlarının radyo veya ışık dalgalarını tanır ve bir hız kamerası tespit ettikleri anda sürücüyü uyarır. Yani sürücüler, polis ölçümlerine müdahale edebilirler. Normal şartlarda, araç içinde kullanılamazlar ya da kullanıma hazır olarak taşınamazlar. Polis kontroller sırasında bu durumu fark ederse, cihazlara el koyar ve bazı durumlarda daha sonra imha eder. Sürücü 75 Euro para cezası alır ve bir puan cezası ödemek zorunda kalır.

Navigasyon cihazları ve akıllı telefonlardaki hız kamerası uyarı sistemleri çok daha yaygındır. Ancak bu uygulamalar tuzakları kendileri tespit etmemekte, yalnızca bilinen yerlerdeki cihazlar hakkında bilgi vermekte...

Bu cihazların ve uygulamaların kendileri yasadışı olmasa da, sürüş sırasında kullanılmaları yine de yasaktır. Buna uymayanlar yine 75 Euro para cezası ve bir puanla cezalandırılır. Polis ayrıca telefona da el koyabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT