Almanya'nın ilk belediyesinin elektriği tükeniyor

Almanya'nın ilk belediyesinin elektriği tükeniyor

Berlin yakınlarındaki Oranienburg belediyesi büyümeye devam ediyor ancak elektrik kapasiteleri büyümüyor. Belediye evlerin elektrik taleplerini karşılayamadığını açıkladı.

Berlin’in kuzeyindeki Oranienburg kasabası, elektrik tedarikinde yaşanan darboğazlar nedeniyle alarm veriyor. Hızla büyüyen nüfus ve artan ısı pompası kurulumları, mevcut elektrik şebekesinin kapasitelerini zorluyor. Yerel belediye hizmetleri, durumu Federal Şebeke Ajansı’na bildirdi ve şu anda yeni müşterilere elektrik sağlayamayacaklarını duyurdu.

Stadtwerke Oranienburg’un Genel Müdürü Peter Grabowsky, yüksek gerilim şebekesinin artık kentin ihtiyaçlarını karşılayamadığını açıkladı. Belediye Başkanı Alexander Laesicke, elektrik talebinin beklenenden daha hızlı arttığını ve altyapının bu hıza ayak uyduramadığını belirtti.

YENİ HANELERE ELEKTİRİK VERİLEMEYECEK

Şu an için mevcut elektrik sözleşmesi olanlar etkilenmese de, belediye yeni bağlantılar ve kapasite artışlarına izin veremeyeceğini, bu durumun ısı pompaları ve elektrikli araç şarj altyapısını da etkileyeceğini ifade etti.

Oranienburg’da yeni ticari ve endüstriyel alanların elektrikle beslenmesi şu an mümkün olmadığından, şehir merkezi ve Sachsenhausen bölgesi bu tedarik darboğazından etkileniyor. Belediye, bölgesel şebeke operatörü E.dis ile birlikte geçici çözümler üzerinde çalışıyor ve 2026 yılına kadar yeni bir trafo istasyonu inşa etmeyi planlıyor.

Bu süre zarfında, belediye meclisi yeni tesis için 13.8 milyon Euro’luk bütçeyi onayladı.

Belediye Başkanı Laesicke, kentsel gelişimin yavaşlamaması ve özel konut inşaatçıları ile büyük sanayi şirketlerine yeterli kapasitenin sağlanması için çaba gösterdiklerini vurguladı. Oranienburg’un karşı karşıya olduğu bu zorluk, Almanya’daki enerji geçişinin planlanması ve yönetilmesinin önemini gözler önüne seriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT