Almanya'da zamlara rağmen fosil yakıt tüketimi artıyor mu?

Almanya'da zamlara rağmen fosil yakıt tüketimi artıyor mu?

Almanya’da benzin tüketimi artışı ve dizel tüketimindeki düşüş, enerji piyasasında dikkat çekici bir eğilimin işaretini veriyor. Yükselen fiyatlarına rağmen benzin ve dizel kullanımı arttı.

Almanya’da benzin tüketimi, üst üste üçüncü yıl için artış gösterdi. Federal Ekonomi ve İhracat Kontrol Ofisi (BAFA) tarafından yayınlanan resmi verilere göre, 2023 yılında yurt içi benzin sevkiyatı 17,3 milyon tonu buldu. Bu, bir önceki yıla göre 416 bin tonluk bir artış ve 2020’deki pandemi kaynaklı düşük seviyelere kıyasla neredeyse 1,1 milyon tonluk bir yükseliş anlamına geliyor.

Benzin tüketimindeki bu artış, özellikle elektrikli araç sayısındaki önemli artışa rağmen gerçekleşti. 2023 yıl sonu itibarıyla Almanya yollarında 1,4 milyon elektrikli otomobil bulunuyor. Diğer yandan, dizel araç teslimatları azalmaya devam ediyor, ancak dizel tüketimi büyük ölçüde kamyon trafiğine bağlı olduğundan, ekonomik aktiviteyle daha yakından ilişkili.

KİLOMETRE ARTIŞI ETKİLİYOR

Federal Çevre Ajansı, benzin tüketimindeki artışı, geçen yıl artan kilometre sayısına bağlıyor. Federal Otoyol Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre, 2022’de hafif trafik için yapılan kilometre sayısı, 2019’un altında kalsa da, önceki yıllara göre artış gösterdi.

Ifo Enstitüsü, trafik hacmindeki artışın yanı sıra sürüş yasaklarının sonucu olarak dizelden benzine geçiş ve dizel araçların finansal avantajının azalmasının da bu trendde rol oynadığını belirtiyor. Ayrıca, piyasada benzinli motorlu daha ağır otomobillerin varlığı da tüketimi etkileyen faktörler arasında.

BENZİNLİ ARAÇLAR ÖNE ÇIKIYOR

ADAC, yeni kayıtlarda benzin motorlu araçların ve hibritlerin sayısındaki artışın, genel benzin tüketimindeki yükselişi açıklıyor. Yeni araçlar genellikle daha yüksek kilometre performansına sahip olduğundan, bu durum genel yakıt tüketimini artırıyor.

2023 yılında, Süper E10 benzininin satışları, daha ucuz olması nedeniyle yüzde 25,9’a ulaşarak, benzin satışlarının dörtte birinden fazlasını oluşturdu. Bu oran, beş yıl öncesine göre önemli bir artış gösteriyor.

BAFA’nın istatistikleri, benzin istasyonlarındaki satışları değil, esas olarak teslimatları yansıtıyor. Uzun dönemlerde bu veriler, tüketim eğilimleri hakkında güvenilir sonuçlar sağlıyor. Benzin ve dizelin özgül ağırlığı, bileşimine ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin, bir ton kurşunsuz benzin yaklaşık bin 300 ila bin 400 litre, bir ton dizel ise bin 200 litre yakıta denk geliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT