Almanya'da restoranlar tek tek kapanıyor, yiyecek ve içecek sektöründe iflas dalgası

Almanya'da restoranlar tek tek kapanıyor, yiyecek ve içecek sektöründe iflas dalgası

Almanya'da yiyecek ve içecek sektörü iflaslarla sarsılıyor. İflas eden işletme sayındaki oran neredeyse pandemi öncesindeki sayılara gelmiş durumda. Bu artış diğer sektörlerdeki artışa kıyasla çok fazla.

Almanya’da yiyecek ve içecek sektörü zorlu bir dönem geçiriyor. Creditreform’un analizine göre, yiyecek ve içecek sektöründe iflas sayıları 2024 yılında da artış göstermeye devam ediyor. Özellikle genç şirketler ve catering firmaları bu durumdan etkileniyor.

İflaslar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 27 oranında arttı ve bu artış ekonominin genelinden çok daha yüksek.

ONBİNLERCE İŞLETME KAPANDI

2023 yılından şimdiye kadar yaklaşık 14 bin yiyecek işletmesi kapandı ve bunların 1772’si iflas nedeniyle kapanışını duyurdu. Bu rakamlar 2020 ila 2022 yılları arasında yaşanan kapanmalardan daha fazla olsa da, 2019 yılındaki koronavirüs öncesi döneme göre daha az. Ancak, Creditreform’a göre yıl sonuna kadar iflas sayıları 2019 seviyelerine ulaşacak.

EN ÇOK KAYBEDEN YİYECEK SEKTÖRÜ

Creditreform Ekonomik Araştırma Başkanı Patrik-Ludwig Hantzsch, “Yiyecek sektörü son yıllarda yaşanan krizin ardından en çok kaybedenlerden biri oldu. Sektör neredeyse çaresizce enflasyon nedeniyle artan maliyetlerin insafına kalmış durumda” diyerek durumun ciddiyetini vurguluyor.

Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Ocak ve Kasım 2023 arasında Almanya genelinde iflas eden işletme sayısı yüzde 23 artış gösterdi. Covid-19 pandemisi sırasında sağlanan devlet yardımları birçok işletmenin kapanmasını önlemiş olsa da, bu yardımların sona ermesiyle birlikte iflaslar yeniden artışa geçti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT