Almanya'da okullara askeri ziyaretler, askerlerin okullarda ne işi var?

Almanya'da okullara askeri ziyaretler, askerlerin okullarda ne işi var?

Almanya'da giderek daha fazla okul askerleri sınıflara davet ediyor. Bu eğitimlerin amacının öğrencileri bilinçlendirmek olduğu söylense de, bu ziyaretlerin bir reklam amacı taşıdığını düşünenler de var.

Aşağı Ren Eyaletin'de Lise Meitne Gymnasium’daki öğrencilere Alman Silahlı Kuvvetleri’ndeki (Bundeswehr) subaylar kariyerleri ve eğitimleri hakkında bilgi verdi. Ancak bu tür ziyaretler Bundeswehr’in okullardaki etkisinin artması ve okulları potansiyel reklam yapma alanı olarak kullanmaları iddiaları nedeniyle tartışmalara yol açıyor.

"HALKLA İLİŞKİLER ÇALIŞMALARININ ÖNCÜLERİ"

Bundeswehr’in gençlik subayları, güvenlik politikaları hakkında bilgi vermek ve Bundeswehr’in yurtdışındaki hedefleri ile yurtiçindeki seçenekleri hakkında konuşmak üzere okullara davet ediliyor. 2023 yılında yapılan 4 bin 308 konuşma, pandemi öncesindeki yıllık 3 bin 305 rakamını aşmıştı. Yarbay Ulrich Fonrobert askeri görevlilerini “halkla ilişkiler çalışmalarının öncüleri” olarak nitelendirdi ve onların yüksek eğitimli olduğunu vurguladı.

DERSİ ÖĞRETMENLER VERİR

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), Bundeswehr’in okullardaki etkisinin azaltılması çağrısında bulunuyor ve siyasi eğitimin öğretmenlerin sorumluluğunda olması gerektiğini savunuyor. Fonrobert ise gençlik subaylarının askeri mesleğin reklamını yapmadığını, bunun için kariyer danışmanlarının bulunduğunu belirtiyor.

Bu ziyaretlerin eğitim amaçlı mı yoksa üstü örtülü bir reklam kampanyası mı olduğu konusunda net bir ayrım yapmak mümkün görünmüyor. Ancak Bundeswehr ve eğitim bakanlığı arasındaki işbirliği anlaşmaları, Bundeswehr’deki askeri meslekler için reklam yapılmasını açıkça yasaklıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT