Almanya'da ilk seçim sonuçları

Almanya'da ilk seçim sonuçları

Almanya'da sandıklardan gelen ilk bilgilere göre CDU/CSU yüzde 32,5'la birinci, SPD yüzde 20 ile tarihinin en düşük oy oranında, ırkçı parti AfD ise yüzde 13,5 ile üçüncü parti oldu.

BERLİN - Almanya’da bugün yapılan genel seçimden sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Angela Merkel’in liderliğinden Hristiyan Demokrat Parti (CDU) birinci çıktı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Almanya’da yaklaşık 61,5 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00’de sona erdi.

BERLİN (AA) - Almanya'da bugün yapılan genel seçimdeki sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçimde birinci oldu.

Buna göre, Federal Meclis'e (Bundestag) CDU, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Yeşiller, Hür Demokratlar (FDP), Sol Parti (Die Linke) girmeye hak kazandı.

Ancak SPD'den yapılan açıklamada, tekrar CDU ile büyük koalisyona girilmeyeceği, muhalefette kalınacağı duyuruldu.

SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Opperman, CDU ile koalisyona girmeyeceklerini belirterek, "Bu seçim sonucundan sonra büyük koalisyonu devam ettirecek kimse tanımıyorum." dedi.

Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Merkel: Hükümeti kurma görevi bize verildi

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel partisinin seçimden zaferle çıktığının kesinleşmesinin ardından seçmenlere seslendi. Partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi. Merkel, yüzde 33’ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD’nin meclise girmesi sonrası kendilerine “büyük bir görev” düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

SPD Genel Başkanı Schulz: Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün

Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul etti. Taraftarlarına desteği için teşekkür eden Schulz, “Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün olduğunu” söyledi.

SPD: Büyük koalisyon sona ermiştir

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig ise, koalisyon yapmayacaklarını açıkladı. Muhalefe sıralarına geri döneceklerini söyleyen Schwesig, büyük koalisyona devam etmeyeceklerini belirterek “Bu SPD için çok kötü bir sonuç, ağır bir yenilgi” diye konuştu.

CDU: Merkel Başbakan kalacak

CDU Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, CDU ve CSU'nun oy kaybetmesine rağmen amaçlarına ulaştıklarını dile getirerek, "CDU-CSU'ya karşı başka hükümet kurulamaz. Merkel Başbakan kalacak" ifadesini kullandı.

Sol Parti: Parti tarihimizin en iyi 2. sonucu

Sol Parti’nin liste başı adayı Sahra Wagenknecht, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada büyük koalisyonun en büyük suçunun sağ popülist AfD’nin seçim başarısı olduğunu söyledi. Sol Parti’nin aldığı oy oranından memnun olduğunu belirten Wagenknecht, “Parti tarihimizin en iyi ikinci sonucunu elde ettik“ şeklinde konuştu.

AfD: Merkel'i kovalayacağız, vatandaşlarımızı geri alacağız

Bundestag'a giren aşırı sağcı AfD'nin liste başı adayı Alexander Gauland da yaptığı açıklamada, "Biz Merkel'i kovalayacağız. Ülkemizi ve vatandaşlarımızı geri alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 75 katılımın olduğu seçimlerde, CDU 1949'dan bu yana en kötü sonucunu bu seçimlerde aldı. CDU/CSU'nun oylarında yüzde 9 oranında düşüş oldu.

SPD de yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en düşük oyu aldı.

Koalisyon seçenekleri

Almanya'da ortaya çıkan bu sonuçlara göre ve SPD'nin muhalefette kalacağını açıklamasının ardından CDU'nun tek koalisyon seçeneği kaldı.

İlk sonuçlara göre, Almanya Federal Meclisi'nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 217, SPD 134, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 62, Sol Parti 60.

Hükümet kurmak için 316 milletvekiline ihtiyaç duyan CDU'nun ancak Yeşiller ve FDP ile koalisyon kurma imkanı bulunuyor.

Erken seçime gidilebilir

Eğer SPD kararından dönmez CDU, FDP ve Yeşiller de hükümet kuramazsa Almanya'da erken seçime gidilebilir.

FDP ve Yeşiller yetkilileri, seçimden önce yaptıkları açıklamalarda, birbirleriyle hükümet kurmayacaklarını belirtmişti.

Irkçı parti AfD ilk kez mecliste yer alacak

Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,5 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Yeşiller yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak meclise girdi.

ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Parti 60.

Seçim merkezinden aktarılan bilgilere göre ilk rakamlar şu şekilde:

CDU - CSU yüzde 32,5'la birinci parti

SPD yüzde 20 ile 1949'dan bu yana tarihin en düşük seviyesinde

Irkçı parti AfD yüzde 13,5'la tarihi en yüksek seviyesinde

Liberal FDP yüzde 10,5

Yeşiller yüzde 9,5

Sol Parti yüzde 9,0

 

 

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT