Almanya'da hiçbir marka kare çikolata üretip satamaz... İşte nedeni?

Almanya'da hiçbir marka kare çikolata üretip satamaz... İşte nedeni?

Almanya'da çikolata devleri 10 yıl süren 'kare çikolata savaşları' davasında birbirine meydan okudu

İsviçre markası Milka dünyanın her yerinde ürünlerini rahatlıkla satabiliyor. Kare çikolatasını Almanya'da satmak istediğinde ise Köklü Alman çikolata markası Ritter Sport ile davalık oldu.

"Kare çikolata savaşları" Mika'nın Almanya pazarına girmesi ile başlayarak 13 yıl sürdü. Alman Federal Adalet Divanına kadar uzanan sancılı süreç sonrası kare çikolata üretim ve satışı tek bir markanın oldu.

Alman çikolata markası Ritter Sport kare çikolata üretmesi ile bilinen bir marka hatta bunun patentini de 1993 yılında aldılar. 1970’lerdeki sloganları “Kalite, çikolata, kare.” anlamına gelen “Quadratisch, praktisch, gut." .

2010 yılında Milka kate çikolata üretip satmaya başlıyor. Böylece iki büyük marka arasında dava başlıyor.

2016 yılında Milka, Ritter Sport'un patentine itiraz etti. Mahkeme ise Mika lehine karar verdi. Böylece yıllar boyu sürecek dava süreci başlamış oldu.

Bir yıl sonra Ritter Sport karara itiraz etti. Bu sefer mahkeme Ritter Sport lehine karar verdi. Bunun üzerine Milka davayı Alman Federal Adalet Divanına taşıdı.

2020 senesinde Alman Federal Adalet Divanı kare çikolatanın bir kimlik ve kalite göstergesi olduğunu belirterek patentinin Ritter Sport'ta kalmasına karar verdi.

Şu an Almanya'da market raflarını gezerseniz sadece Ritter Sport ürünlerini görebilirsiniz. Bu kural ise sadece Almanya'da böyle. Türkiye'de bir marketi gezdiğinizde ise bir çok marka kare çikolata görebilirsiniz.

Her ülke için ürününüz adına ayrı patent başvurusu yapmanız gerekiyor. Eğer Ritter Sport Türkiye için patent alsaydı şu an Ülker kare çikolatası raflarda olmayabilirdi.

HABERE YORUM KAT