Almanya'da hacker saldırısı belediyeleri felç etti

Almanya'da hacker saldırısı belediyeleri felç etti

Almanya’da geniş çaplı bir hacker saldırısı, Kuzey Ren-Vestfalya'daki 70'ten fazla şehir, belediye ve ilçeyi birçok bölgede felç etti.

Yeni araba kaydedilemiyor ve ehliyet alınamıyor. Yeni kimlik kartı gibi doğum belgesinin de gelmesi uzun zaman alacak. Kuzey Ren-Vestfalya'daki 70'ten fazla belediyedeki hizmetler günlerdir bir anda felç oldu. Vatandaşların ofisleri tamamen kapatıldı.

Hedefli bir hacker saldırısı pek çok idari birimi ciddi derecede sekteye uğrattı ve acil durum çözümleri uygulamaya konuldu. Bu, Almanya'da kamu altyapısına yönelik ilk hacker saldırısı değil, ancak en geniş kapsamlı olanlardan biri. Uzmanlar siber saldırıların daha da artacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

NORMALE HIZLI BİR DÖNÜŞ YOK

Südwestfalen-IT hizmet sağlayıcısına 30 Ekim'de yapılan güncel hacker saldırısında, saldırıya uğrayan şirket tüm sistemleri derhal kapatmaktan başka bir seçenek olmadığını duyurdu. Kriz ekibi o zamandan beri toplantı halinde. Siber suç araştırmacılarından oluşan özel bir birim faillerin peşine düşerken, BT adli tıp uzmanları da bilgisayar korsanlarının sızmayı başardığı boşluğu araştırıyor.

Normale hızlı bir dönüş olası görünmüyor, ancak en azından geçici olarak bazı kamu hizmetlerinin yakında yeniden verilebileceği umudu var.

NRW eyalet parlamentosuna sunulan bir rapora göre, "Akira" adlı bir hacker grubu fidye talep ediyor ve ancak o zaman belediye sistemlerini tekrar serbest bırakacak. Ancak yerel makamlar hiçbir koşulda ödeme yapmak istemiyor.

200 MİLYAR EURO’DAN FAZLA HASAR

Dijital dernek Bitkom, siber saldırıların Alman ekonomisi ve toplumu için en büyük tehditlerden biri haline geldiği uyarısında bulunuyor. Güvenlik uzmanı Simran Mann, geçtiğimiz on iki ay içinde sadece Alman şirketlerinin casusluk, sabotaj ve veri hırsızlığı nedeniyle 206 milyar Euro zarara uğradığını ve bunun 148 milyar Euro’sunun siber saldırılardan kaynaklandığını söylüyor.

BT altyapısının düzenli olarak güncellenmesi, güvenlik açıklarının hızla kapatılması, yedekleme ve acil kurtarma planlarının yürürlükte olması gerekiyor. Bitkom'a göre, saldırıları erken aşamada tespit edebilmek ve ardından doğru şekilde davranabilmek için çalışanların eğitimi de çok önemli.

ARTI49

HABERE YORUM KAT