Almanya'da gizli fiyat artışlarında yeni rekor

Almanya'da gizli fiyat artışlarında yeni rekor

Almanya'da ambalaj aldatmacasıyla vatandaşlar birçok ürünün fiyatının arttığını farkedemiyor.

Hamburg Tüketici Merkezi ve Stiftung Warentest'in salı günü yaptığı açıklamada birçok ürünün ambalajının küçültüp fiyatının sabit tutularak gizli fiyat artışı yapıldığını bildirdi.

Tüketici savunucuları, şeffaf olmayan fiyat artışlarıyla ilgili rekor sayıda şikayet kaydetti

Suchard Express kakao tozunun ağırlığı 500 gramdan 400 grama düşmesiyle ürün yüzde 25 daha pahalı hale geldi. Duschdas Sport duş jelinin de boyutu azaltılmasıyla yüzde 22'lik bir artış gerçekleşti. Hamburg tüketici danışma merkezinin mevcut "ayın aldatıcı paketi" Johnson & Johnson'ın gargarası Listerine de iki kat fiyat artışına yol açıyor.

Stiftung Warentest'ten Ina Bockholt, "Gösterdiğimiz örneklerin çoğu enflasyon oranını çok aşıyor" diye açıkladı . Temmuz 2023'te bakkaliye enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,0 oldu.

Hamburg Tüketici Merkezi'ne göre bu trend 2022 gibi erken bir tarihte başladı: yılın ilk yarısından ikinci yarısına kadar doğrulanan vakalar neredeyse iki katına çıktı.

Kural olarak, tüketici savunucularının vurguladığı gibi üreticilerin uygulamaları yasa dışı değil, ancak "son derece şeffaf değil". İçerikteki değişiklik genellikle gizleniyor.

HABERE YORUM KAT