Almanya'da fitness zincirine mahkeme engeli: Fiyat artışı durduruldu

Almanya'da fitness zincirine mahkeme engeli: Fiyat artışı durduruldu

Fitness zinciri McFit, 2023’de üyelik ücretlerinde izinsiz bir artış yaparak tüketicilerin tepkisini çekmiş ve hukuki süreçlere konu olmuştu. Şirketin, müşteri onayını almak için kullandığı yöntemler mahkeme tarafından yasa dışı bulundu.

İki yıl önce başlayan fiyat artışı krizi, tüketici danışma merkezlerinin dava açmasına neden olmuştu. Son gelişmelere göre, McFit mahkemede aleyhine verilen kararı kabul etmek zorunda kaldı.

Der Spiegel’in yaptığı habere göre, Bamberg Bölge Mahkemesi, McFit’in fiyat artışlarına ilişkin uygulamasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Şirketin, tüketicilerin seçim özgürlüğünü kabul edilemez bir şekilde sınırladığı belirtildi.

YETERLİ BİLDİRİM YAPILMADI

McFit, ücret artışını Nisan 2022’de gerçekleştirmiş ve üyelerine bu durumu sadece kısa bir süre önce bildirmişti. Müşterilerin, mevcut sözleşmeleri kapsamında fiyat artışını açıkça kabul etmeleri gerektiği; aksi takdirde özel bir iptal hakları olduğu ifade edildi. McFit, bu onayı, girişte asılan tabelalar ve stüdyo turnikelerinden geçiş sırasında otomatik olarak verilmiş sayarak almıştı.

Tabelalarda, fiyat artışına itiraz etmek isteyen müşterilerin gişedeki spor salonu personeline başvurmaları gerektiği belirtilmişti. Bamberg hakimleri, bu durumu agresif ticari uygulama olarak değerlendirerek, McFit’in müşterilere baskı yaparak karar vermelerini sağladığı ve bu yolla hukuka aykırı bir etkileme gerçekleştirdiği sonucuna vardı.

Benzer bir durum, rakip fitness zinciri CleverFit’te de yaşandı ve buradaki prosedür de mahkemeler tarafından durduruldu. CleverFit’te de üyelerin, turnikeden geçiş yaparak yeni fiyatları otomatik olarak kabul etmeleri bekleniyordu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT