Almanya'da fabrika siparişlerine elektronik dopingi

Almanya'da fabrika siparişlerine elektronik dopingi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Ağustos ayına ait geçici fabrika sipariş verilerini açıkladı.

Rapora göre, Almanya'da üretilen ürünler için Ağustos ayında siparişler bir önceki aya göre %3,9 artış gösterdi ancak Ağustos 2022'ye kıyasla %4,2 azaldı. Bu veriler, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışı temsil ediyor; zira piyasa, aylık bazda %1,8'lik bir artış öngörüyordu. Temmuz 2023'te, fabrika siparişleri %11,3'lük bir düşüş göstermişti ve bu rakam sonradan revize edilmişti.

Ağustos'ta Almanya'da yurt içi siparişler %4 artış kaydederken, yurt dışından gelen siparişlerde %3,9'luk bir artış yaşandı.

Destatis'in açıklamasına göre, "Ağustos 2023'te gelen siparişlerdeki güçlü artış büyük ölçüde bilgi işlem ekipmanları, elektronik ve optik ürünlerin üretimindeki %37,9'luk artıştan kaynaklandı. Özellikle elektronik bileşenlerin üretimindeki artış dikkat çekiyor. Ayrıca, elektrikli ekipman imalatında (%8,7) ve ilaç endüstrisinde (%4,0) gelen siparişlerdeki artışlar da genel sonuca olumlu katkı sağladı."

Ağustos'ta ara mal üreticilerinin siparişleri aylık bazda %9,3, sermaye malı siparişleri %0,1 yükseldi. Tüketim malı üreticilerinin siparişlerinde ise %8,8'lik bir artış kaydedildi.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı ise bu verileri değerlendirirken, endüstriyel ekonominin "üçüncü çeyrekte zirveye ulaşmış olabileceğine" işaret ederek, kademeli bir ekonomik toparlanmanın 2024 başlarında başlaması gerektiğini vurguladı.

Son üç ayda imalat sektöründeki siparişler, bir önceki üç aya göre %11,3 oranında düşüş gösteriyor.

Alman ekonomisi, son dönemde COVID-19 salgını, tedarik zinciri sorunları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi bir dizi krizle karşı karşıya kaldı. Bu faktörler, Alman ekonomisinin zayıf yanlarını gün yüzüne çıkardı. Ayrıca, birçok ülkenin Almanya'dan mallarını daha fazla üretebilmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan faizler gibi etkenler de Alman ekonomisinin büyümesini zorlaştırıyor.

Küresel büyümenin yavaşlaması, enerji fiyatlarının yükselmesi, sanayi üretimindeki düşüş ve yüksek enflasyonla mücadele eden tüketiciler de Alman ekonomisini olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT