Alman "Z kuşağı" altına yöneldi

Alman "Z kuşağı" altına yöneldi

Dalgalanan altın fiyatlarına rağmen Almanlar parlak değerli metali tercih etmeye devam ediyor. Alman Z kuşağı da şimdi altına yöneldi. Dünya altın rezervlerinin neredeyse yüzde 6'sının da Almanya'ya ait olması dikkat çekiyor...

Külçeler, sikkeler, mücevherler... Almanya'da insanların altın stokları Koronavirüs patlamasının ardından yeniden bir miktar küçüldü. Berlin Steinbeis Üniversitesi'nden araştırmacıların Reisebank için belirlediğine göre, içinde bulunduğumuz yılın başında Almanya'da 9.034 ton değerli metal özel mülkiyete aitti. 2021'de yapılan bir önceki araştırmada 9.089 tonluk rekor bir hacme ulaşılmıştı.

Almanya'da özel hanehalkları tarafından yatırım amacıyla külçe ve sikke şeklinde tutulan altın varlıkları 2021 analizine kıyasla 35 ton artarak 5.229 tona yükselmişti. Geriye kalan 3.805 ton (2021: 3.894 ton) altın mücevherattır. Bundesbank'ın 3.353 tonluk (31 Aralık 2023 itibariyle) rezerviyle birlikte, rakamlara göre değerli metalin küresel rezervlerinin yüzde 5,9'u (2021: yüzde 6,2) Alman mülkiyetindedir.

Almanya'daki özel hanehalklarının ve Bundesbank'ın tüm altın varlıkları bir küpün içine konulsaydı, kenar uzunluğu 8,6 metreden biraz fazla olurdu. Araştırmanın yapıldığı tarihte bu altın stoku yaklaşık 750 milyar Euro değerindeydi (29 Ocak 2024 tarihindeki altın fiyatı). Özel şahıslar tarafından yatırım amacıyla sikke ve külçe şeklinde tutulan altının değeri ise 315 milyar Euro.

NEDEN YAPIYORLAR

Altın, zamansız ve krize dayanıklı bir para birimi olarak görülüyor, yani yükselen fiyatlar nedeniyle para biriminin değer kaybettiği zamanlarda da bir koruma olarak. Ankette, yatırım amacıyla altın satın alanların birincil gerekçesi olarak enflasyona karşı korunmak gösteriliyor (yüzde 38).

2022 ve 2023 yıllarında Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda enerji ve gıda fiyatları artmış ve Almanya'da enflasyon sırasıyla %6,9 ve %5,9 ile birleşmeden bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Bu durum satın alma gücünün azalmasına ve insanların bir Euro ile daha az şey alabilmesine neden oluyor.

Z KUŞAĞININ İLGİSİ ARTTI

Steinbeis Üniversitesi Finansal Hizmetler Araştırma Merkezi'nden çalışma yazarı Jens Kleine, 1995 ve 2010 yılları arasında doğan kuşakta altın kıymetli metale olan ilginin arttığını görüyor. Analize göre, bu grupta son zamanlarda daha yaşlı katılımcılara kıyasla önemli ölçüde daha fazla altın alıcısı oldu. Z kuşağı artık yüksek enflasyon oranlarına sadece sınıfta aşina değil, enflasyonu ve etkilerini kendi yaşamlarında deneyimliyor.

Enflasyon son aylarda azaldı, ancak savaşlar ve krizler, örneğin ABD'deki önemli seçimlerin sonuçlarına ilişkin belirsizlikler ve faiz oranlarının düşeceği beklentisi altına olan talebi artırıyor.

Şu anda külçe altın ya da altın sikke satın almak isteyenlerin ceplerini derinlemesine kazmaları gerekiyor: Yılın başından Nisan ayına kadar sarı değerli metalin fiyatı troy ons başına 2.431 ABD doları gibi rekor bir seviyeye tırmandı. En son olarak, hala 2.300 ABD doları (yaklaşık 2.140 Euro) civarındaydı.

Ancak, lobi kuruluşu Dünya Altın Konseyi'nden Louise Street'in Nisan sonunda öngördüğü gibi, bu sadece geçici bir fiyat düzeltmesi olabilir:

“İleriye baktığımızda, altın fiyatının 2024 yılında, son gelişmelere dayanarak yılın başında beklediğimizden çok daha fazla artması muhtemeldir.”

ARTI49

HABERE YORUM KAT