Alman siyaseti endişeli: Çifte pasaport, DAVA partisi, Erdoğan

Alman siyaseti endişeli: Çifte pasaport, DAVA partisi, Erdoğan

Almanya çifte pasaportun kabulü ile birlikte yeni bir partinin kurulmasına tanık oldu. Partinin en yetkili isimleri ise Erdoğan yanlısı.

Almanya'da Türklerin kurduğu yeni partinin adı "DAVA". Yönetiminde AK Parti ve Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen isimler var. Parti 9 Haziran'da yapılacak AB seçimlerine ilk kez katılmak istiyor. Kamuoyu araştırmacılarına göre partinin başarısı Almanya'da yaşayan 5 milyon üzerinde müslümanın ilgisini çekmesine bağlı.

Yeni vatandaşlık yasasının gelmiş olması ile birlikte bir çok göçmenin daha hızlı bir çekilde vatandaşlığa geçmesinin önü açılmış durumda. Bu da DAVA partisi için daha fazla seçmen anlamına geliyor.

CDU/CSU Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn'a göre Erdoğan yıllardır Türklerinde Almanya'ya olan entegrasyonunu sabote etmeye çalışıyor ve çifte pasaport kanunu ile de Trafik Işığı Koalisyonu Erdoğan'ın işini kolaylaştırmış oluyor.

Avrupa Birliği Parlamentosu Grup Başkanvekili Andrea Lindholz ise şu sözler ile endişenini dile getiriyor: "Yeni vatandaşlığa geçiş yasası, Sayın Erdoğan gibi otokratların Almanya'da siyaseti etkilemesini kolaylaştırıyor. Çifte pasaport ile Türkler gelecekte Almanya'da oy kullanabilecekler, ancak artık Türkiye'den feragat etmek zorunda kalmayacaklar. Bu da toplumumuzda yeni gerilimlere yol açacaktır."

FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki yaptığı açıklamada özellikle Alman siyasetindeki Türkiye kökenli isimlere yüklendi: "AKP'nin bir yan kuruluşunu kurmak elbette özgür ülkemizde yasadışı değil. Ancak Saskia Esken ya da Cem Özdemir gibi şimdi böyle bir kuruluşa karşı uyarıda bulunanlar, kendi eylemlerini ikiyüzlülük açısından incelemelidir."

DAVA PARTİSİ

Almanya'da yaşayan Türkler öncülüğünde "Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak - DAVA" ismiyle yeni bir siyasi oluşum başlatıldı.

DAVA'dan yapılan yazılı açıklamada, 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri için Almanya genelini kapsayan listeleriyle birlikte siyasi yolculuğa başladıkları ve bu vesileyle siyasi aktör olma hedefiyle ilk kilometre taşını oluşturdukları belirtildi.

ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASI

Almanya'da göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran tasarı, Meclisten geçerek yasalaştı. Kamuoyunda "çifte vatandaşlık yasası" olarak bilinen "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası"yla Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum