AB ülkeleri "Evet" dedi, Almanya çekimser kaldı

AB ülkeleri "Evet" dedi, Almanya çekimser kaldı

Almanya, Avrupa ülkelerinde üretim sürecinde insan hakları ihlallerini engellemeye çalışan yeni yasanın oylamasında "çekimser" kaldı.

Avrupa Birliği ülkelerinin büyük çoğunluğu yeni "Tedarik Zinciri Yasası" için mutabık kaldı ancak Almanya çekimser tarafta yer aldı.

Uzun ve tartışmalı sürecin ardından, "insan haklarının korunması" amacıyla çıkarılması planlanan yasada, ülkelerin büyük bir bölümü anlaşmaya vardı.

Belçika Konsey Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda, üye devletlerin daimi temsilcilerinin nitelikli çoğunluğunun ilgili yönergeyi kabul ettiği, çekimser kalan Almanya'nın oyunun bu nedenle geçersiz sayıldığı belirtildi.

HÜKÜMET KANADINDA TARTIŞILMIŞTI

Koalisyon hükümetinin ortaklarından FDP, "şirketlerin bürokrasi ve yasal riskler nedeniyle Avrupa'dan çekilmesinden korktuklarını" dile getirerek, Almanya'yı lehte oy kullanmamaya çağırmıştı. Öte yandan SPD ve Yeşiller'den politikacılar, projeyi destekliyordu.

Yeni yasa, örneğin AB dışında çocuk işçi ya da zorla çalıştırma yoluyla kazanç elde eden büyük şirketleri sorumlu tutmayı amaçlıyor. Büyük şirketler ayrıca iş modellerinin ve stratejilerinin iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması ile uyumlu olmasını sağlamak için bir plan hazırlamak zorunda tutuluyor.

Yasayla özellikle riskli sektörlerde, şirketlerin insan hakları ihlallerinden kazanç sağlamaları halinde Avrupa mahkemeleri önünde sorumlu tutulabilmeleri öngörülüyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT