60 bin Afgan daha Türkiye'ye mi gidecek... İran sınır dışı etti ama...

60 bin Afgan daha Türkiye'ye mi gidecek... İran sınır dışı etti ama...

İran bir ay içinde 60.000 Afgan'ı sınır dışı etti. Söz konusu 60 bin kişinin ülkeden sınır dışı edilmesinden sonra, "Bu kişiler Türkiye'ye mi sürüldü" ya da "Bu kişiler Türkiye'ye mi geçecek" soruları soruldu...

Pakistan'da yetkililer uzun süredir ülkede yaşayan çok sayıda Afgan'ı sınır dışı ediyor. Şimdi İran da aynı yolu izliyor.

İran sınır yetkilileri sadece bir ay içinde 60.000'den fazla Afgan'ı sınır dışı etti. İran haber ajansı Tasnim'in Telegram'daki haberine göre, bu kişiler ülkede yasa dışı bir şekilde bulunuyorlardı. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre İran'da en az 3,5 milyon Afgan yaşıyor ve bunların çoğunluğunun yasal ikamet statüsü yok.

Özellikle Taliban'ın iktidara gelmesinden sonra komşu ülkeye çok sayıda mülteci geldi. Pek çok Afgan göçmen büyük şehirlerde düşük ücretli sektörlerde, örneğin şantiyelerde çalışıyor.

Afganistan'ın komşu ülkesi Pakistan da yakın zamanda Afganları büyük çapta sınır dışı etti. İslamabad hükümeti başlangıçta yasal ikamet statüsü olmayan mültecilerin ülkeyi gönüllü olarak terk etmeleri için bir süre belirledi. Sonuç olarak sonbahardan bu yana 400.000'den fazla Afgan, Güney Asya ülkesini terk etti. Çoğu ise, sınır dışı edilme tehdidinin baskısı altında kendi isteğiyle geri döndü.

TÜRKİYE'YE Mİ GELECEKLER

Türkiye'ye yasa dışı yollardan giriş yaparak Van'a gelen Afganistanlılar geçen yıllarda yaptıkları açıklamada, ülkelerindeki sıkıntılar nedeniyle İran'a göç ettiklerini, yakalandıkları İran askerlerinin kötü muamelesine maruz kaldıklarını söyleyerek, "Bazı arkadaşlarımızı öldürdüler. Bazılarımızın kıyafetlerini, paralarını aldıktan sonra Türkiye sınırına attılar" iddiasında bulunmuştu.

Söz konusu 60 bin kişinin ülkeden sınır dışı edilmesinden sonra, "Bu kişiler Türkiye'ye mi sürüldü" ya da "Bu kişiler Türkiye'ye mi geçecek" sorularına neden oldu.

Türkiye'de halk, özellikle son dönemde düzensiz göçten şikayet ediyor. Sınırların güvenliği olmadığını belirten vatandaşlar, kaçak şekilde ülkeye gelen göçmenlerin bir düzene sokulması gerektiğini savunuyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: AA

HABERE YORUM KAT