"10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarın başlayacak

"10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarın başlayacak

Türk tiyatrosunun önemli isimlerini ve eserlerini konuk eden "10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarın başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Türk Hava Yolları'nın katkılarıyla düzenlenen festivalde Devlet Tiyatroları, İBB Şehir Tiyatroları ve birçok özel tiyatro tarafından sahneye konulması planlanan 25 oyun seyirciyle buluşacak.

Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, festival hakkında yaptığı açıklamada, kendilerini Frankfurt'un Türkçe konuşan tiyatrosu olarak tanımladıklarını belirterek, "Frankfurt'ta Türk dilinde ve aynı zamanda Almanca üst yazı tekniği kullanarak Türkçe tiyatronun Avrupa'da yaygınlaşmasını, Türk tiyatrosunun geldiği noktaları, çağdaş sanat anlayışımızı Avrupalı Türklere, Avrupalılara ulaştırıyoruz. Burada da zaten Almanca üst yazı tekniği kullanarak alt yazılı film izler gibi üst yazılı tiyatro izliyorsunuz. Alman seyircilerden, 'Türkçe ne kadar estetik bir dilmiş, çok güzel oyunlar izledik.' diye yorumlar geliyor. Türk tiyatrosunu da bu arada Avrupalılar tanımış oluyor." dedi.

Kellecioğlu, Frankfurt'ta Türkçe ve Almanca bilen her milletten insanın yaşadığını ve festivalin çok çeşitli bir katılımcı kitlesi olduğunu belirtti. Yunan kökenli, Afrikalı veya ABD'li insanların da oyunları izlemeye geldiğini söyledi. Ayrıca, Türk vatandaşlarının da yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerin olduğunu ve Türk tiyatrosuyla buluşmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti. Festivali takip etmek için Hollanda, Belçika, Avusturya, Kopenhag gibi Avrupa'nın diğer şehirlerinden de birçok kişinin geldiğini ve festival süresince orada konakladıklarını gözlemlediklerini dile getirdi. Kellecioğlu, festivalin Avrupa'nın tek Türk tiyatro festivali olduğunu ve 10. yılına ulaştıklarını sözlerine ekledi.

Festivalin onursal başkanları Haldun Dormen, Ayla Algan, Tamer Levent ve Ayşenil Şamlıoğlu'nun Türk tiyatrosunun duayenleri olduğunu belirten Kellecioğlu, onların festivalde yer almalarının büyük bir onur olduğunu ifade etti. Türk tiyatrosunun özelliklerini ve ayrıcalıklarını vurgulayan Kellecioğlu, bunu Avrupa'ya taşıdıkça ve Avrupalılar keşfettikçe Türkçenin özelliklerinin de yaygınlaştığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'den gelen tiyatrocuların burada yaşayan gençlerle ilgili deneyimlerini paylaştığını ve gençlere daha fazla destek olunması gerektiğini vurguladı.

Kellecioğlu ayrıca, festivalde en iyi oyunları seçtiklerini ve festival hazırlıklarının yaklaşık 7-8 ay sürdüğünü belirtti. 10 yıllık bir yolculuğun sonucunda festivalin bu noktaya geldiğini ifade etti.

 "Zihni Göktay'ın varlığı yeter"

Festivale katılacak usta oyuncu Zihni Göktay'a da değinen Kellecioğlu, şöyle devam etti:

"Zihni Göktay’ın varlığı yeter. O benim için çok ayrı bir yerde duruyor. Çünkü Zihni ağabey ikinci festivalimize Cibali Karakolu oyunu ile gelmişti. Zihni Göktay bu yıl sahneye yeni bir oyun koydu İstanbul Şehir Tiyatrolarında, 'Gidiş Dönüş Moskova' diye. Bu oyunda başrol oynuyor. Bir sonraki gün de Zihni ağabey ile halk buluşması yapıyoruz. Buluşmanın adı da 'Zihnimdekiler'. Çok güzel ve keyifli bir buluşma olacak. Tuluat ustaları kalmadı nerdeyse. Zihni abi bizim için o kadar kıymetli ki. Bu festivalde olması bizi ayrıca heyecanlandırıyor."

Festivalde, "Uçurtmanın Kuyruğu", "Gidiş Dönüş Moskova", "Bir Gün Ayakkabımın Teki", "Güne Bakan Cam Kırıkları", "Nöro Oyun-Beyin Show" "Şatonun Altında", "Kelepçe Kullanma Kılavuzu", "Eyvah Nadir" ve "Tatavlada Son Dans" oyunları sahnelenecek.

Oyunlarla ilişkin detaylı bilgiye "tiyatrofrankfurt.com" adresinden ulaşılabilecek. Festival 4 Haziran'da sona erecek.


 

HABERE YORUM KAT