Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in “şehir görünümü” açıklamaları sonrası büyüyen tepkiler dinmek bilmiyor.
Bu kez binlerce kadın Berlin’de sokaklara çıktı. CDU Genel Merkezi önünde düzenlenen eylemde, “Biz kızlarız” sloganlarıyla Merz’in son sözlerine karşı güçlü bir mesaj verildi.
“Kızlarınıza sorun” sözü bardağı taşırdı
Merz, geçtiğimiz hafta büyük tepki çeken “şehir görünümü” ifadesini savunarak, “Hiçbir şeyi geri almıyorum, kızlarınıza sorun ne demek istediğimi” dedi. Bu söz, kadın örgütleri, gençlik hareketleri ve göçmen kökenli kadınlar arasında infial yarattı. Sosyal medyada “Biz kızlarız, senin açıklaman değiliz” etiketi kısa sürede gündem oldu.
CDU önünde bin kişilik kadın buluşması
Berlin’deki CDU Genel Merkezi önünde toplanan yaklaşık bin kişi, kadın hakları, çeşitlilik ve demokrasi vurgusu yaptı.
Gösteriye çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve öğrenci grubu destek verdi.
Eylem boyunca “Kadınlar susmaz”, “Biziz şehir yüzü”, “Korku değil, umut büyüsün” sloganları atıldı. Etkinlik barışçıl geçti, herhangi bir olay yaşanmadı.
“Kadınları küçümseyen dil kabul edilemez”
Eylemciler, Merz’in açıklamalarını “küçümseyici, dışlayıcı ve toplumun gerçek yüzünü görmezden gelen” bir tutum olarak değerlendirdi.
Kadın temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, “Siyasetin dili toplumu birleştirmeli, ayrıştırmamalı. Kadınları ve göçmenleri hedef alan bu yaklaşımı reddediyoruz.” dedi.
“Tehlikeli bir normalleşme”
Sosyologlar, Merz’in kullandığı dilin “ırkçı çağrışımlar taşıdığını” ve toplumda kutuplaşmayı artırdığını belirtti. Uzmanlar, “İnsanları şehirdeki bir görüntüye indirgemek, demokrasi açısından son derece tehlikeli bir zihniyettir” ifadelerini kullandı.
Berlin ve Potsdam’daki gösterilerin ardından, benzer protestoların Hamburg, Köln ve Frankfurt’ta da planlandığı bildirildi. Kadın hareketleri, eylemlerin süreceğini açıkladı. Katılımcılar, Merz’e şu mesajı gönderdi:
"Biz şehrin yüzüyüz, sorun değiliz!"
ARTI49