Uydu görüntüleri Ankara’yı zora soktu: “Gemide savaş malzemesi vardı” iddiaları

Alman Deniz Kuvvetlerinin Libya önlerinde Türk bayraklı şilep “Roseline A”yı haksız yere arayıp aramadığı sorusu, Ankara’yı zora sokacak yeni boyutlar kazanıyor. AB, uydu görüntülerine dikkat çekiyor.

Alman Deniz Kuvvetlerine ait “Hamburg” fırkateyninin Akdeniz’de Türkiye kalkışlı yük gemisi “Roseline A”yı Libya önlerinde arama operasyonu, yeni boyutlar kazanıyor. AB gizli belgelerinde yer alan uydu görüntülerinin gemiyle silah taşındığı kuşkusunu “güçlendirdiği” ileri sürüldü. 

Savaş ülkesi Libya’ya ambargoya rağmen silah taşıdığı kuşkusu bulunan Türk bayraklı yük gemisinin aranma girişimi, Türkiye ile AB ve Almanya arasında bir krize yol açmıştı. AB’nin yeni gizli belgeleri uzun bir süredir kuşkuları üzerinde toplayan yük gemisinin, sadece bu yıl sekiz kez Türkiye ile Libya arasında sefer yaptığını saptadı. Bu arada, aynı geminin daha önce de BM silah ambargosu uzmanlarının özel bir raporuna konu olduğu ortaya çıktı. 

Pazar günü öğleden sonra Alman askerlerince Irini operasyonu çerçevesinde Libya açıklarında durdurulan geminin hukuk dışı bir biçimde arandığı ileri sürülmüştü. Arama girişimini sert bir dille protesto eden Ankara, olayı Almanya ve AB’yi yetkisiz şiddet kullanmak olarak nitelemiş, gemide boya ve yardım malzemeleri olduğunu bildirmişti. Arama 5 saat sonra ve toplam 150 koyteynerin çok azı kontrol edildikten sonra yarıda kesilmişti. O ana kadar yapılan aramalarda yasalara aykırı bir bulguya rastlanmamıştı.

DRONE VE BENZERİ SAVAŞ MALZEMELERİ Mİ?

“Roseline A”nın silah ambargosunu delip delmediği henüz kesinleşmiş değil. Ancak yeni belgeler ve görüntüler, bu arada yaygın medyaya da sızdırılan haberlere göre, kuşkuları haklı çıkaracak yanlar içeriyor. Almanya’da Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, “Türk hükümeti, eğer insansız hava araçları ve savaş gereçleri kaçaklığında kullanılmıyorsa, bu yük gemisinin aranmasına neden direndiği sorusunu yanıtlamalıdır” dedi. Hunko’ya göre, “Ankara’nın çıkardığı gürültü” gemide bir şeylerin saklandığı sonucuna hak verdiren yanlar içeriyor. 

Sol Parti’nin Avrupa siyaseti konularındaki sözcüsü Hunko, AB’nin askeri operasyonlarına temelden karşı olduğunu da bildirdi. Solcu vekil, AB’nin, Trablus’taki hükümet lehine silah kaçakçılığını denetleyerek kendisini hedef kıldığı iddiasını da dile getirdi. 

Öte yandan, DPA’nın elindeki gizli belgelere göre, yılın ilk altı ayında bölgedeki AB operasyonları üye ülkelerce planlandığı düzeyde desteklenmedi. Yeterli gemi sayısına ulaşılamadı. 

“İrini operasyonu” mart ayı sonunda kararlaştırılmıştı. Operasyonun amacı iç savaşın hüküm sürdüğü Libya’yı istikrara kavuşturmak ve BM önderliğindeki siyasi barış sürecini desteklemek olarak açıklanmıştı. Bu opresyon çerçevesinde, Libya’ya silah ambargosunun korunması, kaçak silah taşınmasının yanı sıra petrol ve yakıt ticaretinin de engellenmesi amaçlanıyor. Almanya, bu operasyonlarda “Hamburg” fırkateyni ile yer alıyor. 

+49-BERLİN

FOTO: Mohssen Assanimoghaddam / DPA 

İlk yorum yazan siz olun

Politika Haberleri